Intervju Sonje Biserko: Šta je zasmetalo srpskim tabloidima i prorežimskim medijima?

Identičan naslov u više medija. Ko je urednik?
Image

Tabloidi i prorežimski mediji objavili su 20. decembra slične naslove u vezi sa intervjuom predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava, Sonje Biserko. Osim očigledno orkestiranih naslova, zloupotrebljenih citata iz intervjua, svi ovi mediji su izbegli da navedu da je naslov intervjua na koji su se pozivali glasio „Biserko: Vučić se nada opciji podele Kosova“. Slučajno ili ne, ispustili su i deo intervjua u kojem govori o zloupotrebama u vezi sa poslednjim izborima. Ali su zato isti mediji u naslovu stavili ono što Biserko nije ni rekla.

Prepreka, prepreka, prepreka, prepreka, prepreka, prepreka, prepreka… 

„VUČIĆEVA POBEDA NA IZBORIMA PREPREKA JE PRIZNAVANJU KOSOVA! Sonja Biserko za prištinske medije o izbornim rezultatima u Srbiji“ – glasio je naslov Kurira.

„Biserko: Vučićeva pobeda nije dobra vest, on je apsolutni pobednik izbora i prepreka priznavanju Kosova“ – bio je naslov Kosovo online.

„Sonja Biserko: Vučićeva pobeda je prepreka priznanju Kosova“ – glasio je Politikin naslov.

„Sonja Biserko napala Vučića u Kurtijevim medijima: Njegova pobeda najveća prepreka priznanju Kosova“ – pisao je Informer.

„Sonja Biserko za medije Aljbina Kurtija: Vučićeva pobeda je prepreka priznavanju Kosova“ – pisao je B92.

Naslov Večernjih novosti: „SONJA BISERKO U KURTIJEVIM MEDIJIMA NAPALA VUČIĆA: Njegova pobeda je prepreka priznavanju Kosova“

„Sonja Biserko za Kurtijeve medije: Vučićeva pobeda je prepreka priznavanju „Kosova“ – glasio je naslov RT Srbija.

Tekstovi su se pozivali na intervju koji je Biserko dala za RTV21, i na Gazetu Express koja je u celosti prenela intervju.

Ključna poruka svih tekstova je bila identična i ona u naslovu – da je Biserko rekla da izbori nisu dobra vest ni za Srbiju ni za region, jer se čini da je Aleksandar Vučić apsolutni pobednik ovih izbora, te tvrdeći da je ona navela i da je Vučićeva pobeda „prepreka priznavanju Kosova“.

Šta je Biserko rekla?

„Nažalost, ovi izbori nisu dobra vest ni za Srbiju ni za region, jer se čini da je Aleksandar Vučić apsolutni pobednik ovih izbora. Ne njegova stranka, već je on sam bio u fokusu predizborne kampanje i dominirao je svim medijima, na sve druge moguće načine u kampanji koju je vodio. I očigledno je pobedio na ovim izborima, iako je opozicija pozvala na te izbore posle majskih masakra u Beogradu. Dakle, možemo reći da su ovi izbori bili slobodni, ali ne i pošteni, jer je vladajuća stranka ili sam Vučić dominirao ili monopolizovao medije, većinu medija, posebno elektronske medije, monopolisali su institucije, resurse koji su plaćali glasove“ – glasi deo citata iz njenog intervjua za RTV21.

Niti u ovom delu odgovora, niti u drugim odgovorima Biserko nije govorila o pobedi Vučića kao „prepreci“ za priznanje Kosova.

Štaviše, Biserko je navela da će Vučić „koristiti“ Kosovo „dokle god može, povećavajući emocije među kosovskim Srbima“.

„Dok kosovski Srbi glasaju u nekoliko gradova na jugu Srbije, autobusi ih prevoze do različitih biračkih mesta. Dakle, koristiće ovo sve dok mu bude dozvoljeno. Ali na kraju može prestati. Jer zna da je Kosovo nezavisno i da se ne može reintegrisati u Srbiju“ – rekla je Biserko.

„Ali ono što je zaista loše na ovim izborima jeste to što je Aleksandar Vučić postao apsolutni lider u zemlji. On očigledno vodi zemlju ka autokratiji koja je već postojala, ali sada ima sve alate da nesmetano nastavi“.

„Dakle, ova Vučićeva pobeda simbolizuje nastavak eksploatacije nekih nacionalnih pitanja na Kosovu, posebno, što je emotivno pitanje“ – bile su takođe neke od njenih poruka u intervjuu. 

Niti jedan od pomenutih medija nije preneo u celosti odgovor Sonje Biserko u kojem govori o tome zašto poslednji izbori u Srbiji „nisu dobra vest ni za Srbiju ni za region“.

Dok se to može opravdati time da je odgovor predugačak, te da novinar ili urednik imaju pravo da koriste delove intervjua kako smatraju da je to najbolje, ono što je očigledno je da je svaki od medija preskočio deo citata koji se tiče zloupotreba kada su u pitanju izbori.

Takođe, nijedan mediji nije preneo deo intervjua u kojem Biserko navodi da „Vučićeva pobeda simbolizuje nastavak eksploatacije nekih nacionalnih pitanja na Kosovu“.

Međutim, najočiglednije je to što niti jedan od pomenutih medija nije preneo ono šo je za RTV21 bila ključna poruka.

„Biserko: Vučić se nada opciji podele Kosova“ – glasio je naslov teksta RTV21, kao i Gazete Express na koju su se takođe pojedini tabloidi i mediji pozivali.

„Jedina nada koju ima je moguća podela. To je opcija koja je sve vreme bila na stolu kada govorimo o preferencijama Srbije u pogledu Kosova“ – navela je takođe Biserko za RTV21.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.