Kroz lavirint dezinformacija i širenja panike: (Ne)odgovornost, uticaj i posledice

Navodni događaji u Drenu, 20 džipova specijalaca, navodne eksplozije i pucnjava, pojačana aktivnost policije na severu, pretresi na više lokacija, „opsadno stanje“ – sudeći po ...
Image

Navodni događaji u Drenu, 20 džipova specijalaca, navodne eksplozije i pucnjava, pojačana aktivnost policije na severu, pretresi na više lokacija, „opsadno stanje“ – sudeći po Telegram kanalima i objavama na društvenim mrežama sve ovo se dogodilo sinoć na severu Kosova. Lavinu dezinformacija zaustavila je vest profila Zubin Potok info.

Ovaj primer ističe važnost provere i kritičkog razmišljanja kako biste se zaštitili od dezinformacija. Informacije moraju da se dele odgovorno, sa fokusom na proverene i pouzdane izvore.

U nastavku o informacijama na društvenim mrežama, demantiju policije, i značaju reakcije na dezinformacije.

Uznemirujući sadržaj na društvenim mrežama

„Nezvanično nešto se dešava u Drenu?!“ – glasila je prva poruka na pojedinim Telegram kanalima, uz dodatne informacije da se „okupilo preko 20 džipova Rosu“, te da „meštani u blizini javljaju da se čuju neke eksplozije i tamo i u Mitrovici“.

„Takođe javljaju da se izgleda čula pucnjava. Čekamo nove informacije“ – stoji u nastavku poruke koja je podeljena oko 22.30.

Petnaestak minuta kasnije na Telegram kanalima još šokantnija tvrdnja – na ulicama severa „opsadno stanje“:

„Pripadnici KP-a stacionirani na više lokacija širom severa Kosova. Trenutno je na ulicama opsadno stanje, sva putnička vozila se pretresaju, a u okolini opštine Zvečan i Zubin Potok pušteni su dronovi“.

Posle 23 časa usledila je nova informacija – „pojačana aktivnost policije na severu“, uz nabrojavanje navodnog broja vozila u nekoliko mesta širom severa, te uz video na kojem se vidi bar jedno blindirano vozilo policije u severnom delu Mitrovice.

„Zaustavljaju i vrše pretres na više lokacija. Pušteni su dronovi“ – tvrdilo se takođe u ovoj poruci.

Sa druge strane, na jednoj od Viber grupa, tvrdilo se da se uglavnom radi o prisustvu džipova KFOR-a.

Sve ovo bilo je i više nego dovoljno da korisnici društvenih mreža neke od poruka sa Telegram kanala ubrzano dele među sobom i na druge društvene mreže.

Kosovska policija: Redovne policijske aktivnosti

U jutrošnjem komentaru na navode sa društvenih mreža zamenik komandira Kosovske policije Veton Eljšani demantovao je ove tvrdnje.

„Imamo redovne aktivnosti sa KFOR-om, redovne aktivnosti granične policije, zajedničke patrole, ali sve je bilo u redu. Nije bilo ništa neuobičajeno. Radi se o redovnim policijskim aktivnostima“ – kazao je on.

„Nije bilo pucnjave u Drenu“, dodao je Eljšani i podsetio da je više mesta Dren na severu Kosova, podcrtavajući još jednom da nije bilo pucnjave u ovim mestima.

„Apsolutno ničega nije bilo“, kazao je, demantujući i navode u vezi sa eksplozijama, a potvrđujući da jeste bilo korišćenja pirotehničkih sredstava, što nije neuobičajeno, podsetio je, zbog novogodišnjih praznika.

„Sve je u redu. Nije hapšen niko, nismo imali poteru ni za kim, nije pucano ni na koga, sve je u redu na celom severu“ – podcrtao je Eljšani.

Lazarević: Posledice mogu da budu katastrofalne

Sinoć je, međutim, lavinu širenja dezinformacija obustavila vest Zubin Potok info.

Andrija Lazarević, novinar portala Nova.rs i administrator profila Zubin Potok info, ističe da su građani na severu Kosova sinoć bili uznemireni informacijama koje su objavljene u Telegram grupama.

Ono što je, veruje – dodatno uznemirilo stanovništvo je činjenica da se i sam autor vesti pitao šta se dešava, da bi potom pominjao eksplozije u pucnjavu.

„To može imati katastrofalne posledice, jer se čitaocu ostavlja prostor da u svojoj glavi iskreira događaj, pod uticajem svih stresnih situacija koje je već doživeo, a bilo je ih na pretek“ – podcrtava Lazarević.

Zato je, ističe – u ovakvim situacijama potrebna „kontraofanziva proverenim vestima“, zasnovanim na zvaničnim potvrdama i, dodaje – po mogućstvu ličnom proverom na terenu.

„Ipak, ono što mi je najupečatljivije jeste činjenica da i na lokalu imamo medije koji pogrešno i tendenciozno kreiraju vesti, koje potom preuzimaju beogradski režimski mediji“ – objašnjava naš sagovornik.

Kao primer navodi slučaj u Zubinom Potoku kada su pripadnici regularne Kosovske policije asistirali Agenciji za privatizaciju iz Prištine u jednoj fabrici u Gazvodu.

„Na osnovu izveštavanja pojedinih lokalnih medija, dobili smo naslove ‘Opsadno stanje na severu Kosova’, a vest je preneo i RTS“ – podseća Lazarević.

Preporuke

Preporuke u nastavku imajte na umu posebno u digitalnom okruženju gde su informacije često brzo dostupne, ali ne i uvek tačne.

Proverite informacije pre nego što ih podelite na društvenim mrežama, uverite se da su tačne. Proverite više izvora, informacije moraju da potiču od pouzdanih izvora.

Budite kritički nastrojeni prilikom čitanja vesti ili informacija na društvenim mrežama. Preispitujte izvor informacija, proverite autentičnost i analizirajte informaciju pre nego što donesete zaključke.

Pratite proverene medijske izvore koje poštuju etičke standarde, to može da vam pomogne da dobijete tačne informacije i izbegnete dezinformacije.

Ukoliko se informacije odnose na vašu lokalnu zajednicu, pokušajte da stupite u kontakt sa lokalnim novinarima, ili na primer građanskim organizacijama kako biste dobili dodatne informacije.

Ne verujte u potpunosti anonimnim izvorima na društvenim mrežama, odnosno preispitujte njihove informacije.

Podelite proverene informacije ukoliko imate tačne informacije koje opovrgavaju dezinformacije; deljenjem tačnih informacija doprinosite širenju tačnih informacija u zajednici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.