Svečlja demantuje masovne odlaske građana autobusima, pitanja i nedoumice ostaju

Šta izveštavaju mediji, šta kaže ministar, a šta su najave?
Image
Foto: Autobuska stanica Priština

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja demantovao je izveštaje o „masovnim odlascima“ građana sa Kosova posebno, kako je naveo, autobusima.

„Izveštaji o ‘masovnim odlascima’ naših građana, posebno putem autobusa, su neistiniti“ – naveo je, precizirajući potom i podatke.

„Prema podacima sa graničnih punktova, od 1. januara ove godine, kada naša zemlja uživa slobodu kretanja bez viza do danas, u Republiku Kosovo je ušlo 3687 autobusa, dok je izašlo 2408 autobusa. Kako bi se dokazalo da nema ‘masovnih odlazaka’ već lažnih izveštaja od strane nekih neodgovornih medija, tokom istog vremenskog perioda, prošle godine je ušlo 3511 autobusa, dok je izašlo 3731 autobus. Dakle, ove godine je 35% manje autobusa izašlo nakon ukidanja viza u odnosu na prošlu godinu“ – naveo je.

Apelovao je takođe na medije da izveštavaju tačno o ovoj temi, jer ocenjuje da „izveštaji o masovnim odlascima“ – „namerno ili nenamerno stvaraju paniku među građanima i po pravilu se kasnije koriste u zlonamerne političke svrhe protiv naše zemlje iz Srbije“.

Ono što Svečlja nije precizirao jeste, na primer, broj međunarodnih odlazaka sa prištinskog aerodroma, te eventualno druge informacije koje objašnjavaju koliko je onih koji su do sada sa Kosova otputovali u zemlje Evrope.

Kosovski ministar propustio je i da spomene da je vest na koju je reagovao, a o broju autobusa koji sa prištinske autobuske stanice odlaze u Evropu – objavio portal koji izveštava na albanskom – Front online.

Njihov tekst sa naslovom „Alarmantno/Oko 400 autobusa punih putnika svakodnevno kreće iz Prištine u Evropu“, preneo je veći broj portala na Kosovu koji izveštavaju na albanskom jeziku.

„Autobuska stanica demantuje objavljenu vest da SAP ostvaruje 380-400 dnevnih međunarodnih polazaka, u ovaj broj dnevnih polazaka su međugradski i međunarodni polasci“ – oglasila se potom prištinska autobuska stanica koja je prethodno dostavila podatke portalu Front online, na šta je ovaj portal objavio novi tekst „Autobuska stanica u Prištini demantuje sebe (dokument)“.

Sa druge strane, prema monitoringu medija koji vršimo od početka decembra, srpski mediji koji su u većoj meri izveštavali o temi odlaska sa Kosova bili su beogradski tabloidi, očekivano – uz bombastične naslove. Njihovi izveštaji su se uglavnom bazirali na izveštajima albanskih medija koji su imali u pojedinim slučajevima neprezicne informacije, neutemeljene izjave kosovskih analitičara, komentatora, predstavnika kosovske opozicije.

Mediji na Kosovu na albanskom od početka godine izveštavaju o temi odlaska sa Kosova usled vizne liberalizacije, uz projekcije mogućeg broja odlaska građana u narednim mesecima, te i posledice.

Poslednje projekcije su takve da oko 28% građana Kosova starijih od 18 godina planira da emigrira u prvom delu 2024. godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.