Korkut i „busanje u grudi“: Od klikbajta do propagande, širenja dezinformacija i manipulisanja javnošću

Image

„ALBANCI SE BUSAJU ORUŽJEM Nove provokacije, objavili slike turskog PVO sistema“ – glasio je naslov portala Alo od 23. januara. Ovo je, međutim, još jedan primer kada naslov nije u saglasju sa tekstom, jer u nastavku teksta sam portal Alo navodi da informacije ukazuju na to da objava sa turskim PVO sistemom nije tačna. Ipak, ova rečenica se nalazi na kraju teksta, pa nepažljivog čitaoca naslov i prvi deo teksta dovodi u zabludu. Ovaj tekst, ali i nepotvrđene informacije na društvenim mrežama na osnovu kojih je tekst i urađen, primer su kako određene teme i dezinformacije mogu da zloupotrebljavaju različite strane, a svaka u svoju svrhu. Ovaj slučaj ilustruje i važnost pažljivog pristupa informacijama, naročito kada se radi o oružju i vojnim pitanjima. Od klikbajta, do propagande, a posledica ili željeni efekat je širenje dezinformacija i manipulisanje javnošću.

Šta je pisao Alo?

U uvodnom delu teksta portal piše da su „Albanci potpuno opsednuti oružjem“.

„Naime, na društvenoj mreži Reddit pojavile su se fotografije i objave u kojima se tvrdi da je PVO sistem Korkut primećen u lažnoj državi zajedno sa radarskim sistemima“ – dodaje se dalje u tekstu.

Potom se citira i jedna od objava sa Reddita.

„PVO sistem Korkut očigledno je primećen na Kosovu zajedno sa radarskim sistemima. Korkut ima domet od 4 km i veoma je efikasan protiv dronova (slično Gepardu koji Ukrajina koristi protiv dronova Shaheed)“ – navodi se, a u prilog tome dodata je i fotografija.

Ipak, sledi zaokret.

U poslednjoj rečenici svog teksta, Alo navodi: „Međutim, u komentarima se tvrdi da ova objava nije tačna, te je Albancima poručeno da nisu dobili taj PVO sistem“.

Šta smo utvrdili?

Dok smo sa, jedne strane, na osnovu sadržaja teksta, utvrdili da je tekst portala Alo još jedan primer senzacionalističkog naslova, te klikbajta, sa druge strane, nismo mogli da utvrdimo da je fotografija na Redditu – fotografija sa Kosova.

Ista fotografija pojavljuje se i na dva „X“ naloga.

„U poruci Srbima koji vrebaju, vojska kosovskih muslimana prikazuje savremeno tursko oružje, uključujući avione Bayraktar, sistem protivvazdušne odbrane, oklopna vozila i protivtenkovsko oružje“ – navodi se na profilu „@Rd_fas1“ u postu objavljenom 22. januara.

Na „X“ profilu „@ConflictTR“ objavljena je ista fotografija, ali 21. januara uz opis „Kosovski vojnik pokazuje turski protiv-vazudšni sistem Korkut“.

Međutim, nismo mogli da utvrdimo da se radi o fotografiji nastaloj na Kosovu, niti da se na fotografiji nalazi pripadnik Kosovskih snaga bezbednosti.

Informacija o posedovanju Korkuta od strane KBS-a pojavila se i na dva Jutjub kanala.

Poslednje objavljeni je od 25. januara, na kanalu „Dardanian Eagle“, a pod naslovom „Turski mediji/Kosovo poručilo PVO na Korkut i Hisar“.

Drugi video je video objavljen maja prošle godine na jutjub kanalu „Armyfan007“ pod naslovom „Korkut za kosovsku vojsku u 2024!“.

Međutim, u oba video klipa korišćeni su snimci sa zvaničnog Jutjub kanala Agencije odbrambene industrije Turske na kojem je samo video prikaz Korkuta, a ne zvanična najava ili potvrda da je on i isporučen Kosovu.

Jedan od kanala se poziva na izveštaj turskog Jutjub kanala koji otvoren 2020. godina, sa minimalnim brojem pratilaca na „X“ nalogu i Instagram nalogu. Dakle, ni ovaj turski kanal nije zvaničan kanal neke od turskih institucija, niti se na ovom kanalu izveštaji baziraju isključivo na zvaničnim informacijama, već se radi o video uradcima u kojima se promoviše odbrambena industrija Turske, sama Turska, korišćenjem snimaka objavljenih od strane pomenute Agencije odbrambene industrije, kao i kompanije Bajraktar, te snimaka koji nisu autorski.

Prema poslednje dostupnim javnim informacijama, Kosovske snage bezbednosti ne poseduju pomenuti Korkut.


Image Not Found
Ovaj sadržaj je finansirala Evropska unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost partnera i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Image Not Found
Ovaj sadržaj je podržao CFI – Développement Médias. CFI zadržava svoju autonomiju od izrade ovog sadržaja.