Biljana Stojković nije poručila „manite nas Kosova i Srba sa KiM“

Image

U nastavku teksta navodi se da je kopredsednica stranke „Zajedno“ Biljana Stojković poručila da Srbi „treba da se manu Kosova“, da „zaborave na južnu srpsku pokrajinu“ i „srpski narod na KiM“.

Identičan tekst sa nešto izmenjenim naslovom objavio je i Alo „BRUKA I SRAMOTA! Đilasova, Aleksićeva i Marinikina pulenka poručila da se manu Kosova i Srba sa KiM“.

„Đilasova, Aleksićeva i Marinikina pulenka rekla je za medije da ‘ne može Kosovo uvek da bude glavna tema izbora'“ – piše Informer.

U prilog svojim tvrdnjama, Informer je uz tekst objavio i fotografiju na kojoj se, kako smo utvrdili, nalazi citat Biljane Stojković u kojem navodi:

„Mora se imati na umu da je Srbija protiv nasilja koalicija stranaka širokog spektra i da nije jedinstvena po pitanju rešavanja problema Kosova“.

Dodatno, objavili su i komentar advokata poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića sa društvene mreže „X“.

„Sa ovom osobom Miloš Jovanović pravi koaliciju. Njoj je tema Kosova i Metohije nebitna. Sutra bi ga priznala“ – ocenio je Đukanović.

Ali šta je Stojković zapravo rekla?

Utvrdili smo da se Informer referiše na Danasov tekst „Koalicija Srbija protiv nasilja podeljena oko francusko-nemačkog plana, o tome će kad ‘sruše’ Vučića“.

Ni u jednom delu teksta Stojković nije poručila, kako se to tvrdi u naslovu Informera – „manite nas Kosova i Srba sa KiM“.

Njen citat sa fotografije u tekstu („Mora se imati na umu da je Srbija protiv nasilja koalicija stranaka širokog spektra i da nije jedinstvena po pitanju rešavanja problema Kosova“) jeste tačan, ali je zapravo samo deo citata iz Danasa. Informer je propustio da napomene da Stojković u nastavku kaže i:

„Zajedničko nam je svakako da se ‘kosovski čvor’ mora posmatrati iz ugla dobrobiti ljudi koji tamo žive“.

Stojković je dalje u Danasovom tekstu navela:

„Muljanje u mraku koje sprovodi Vučić, upravo je način da Kosovo izvlači iz šešira na svakim izborima, kao glavni opis „izdajničke opozicije“, pri čemu sebi samom otvara prostor da, prema prilici, govori i radi kontradiktorne stvari i igra se sa sudbinom stanovništva i u Srbiji i na Kosovu“.

Ona je takođe navela da je „važno naglasiti“ su „ipak uspeli da Kosovo ne bude opet glavna tema izbora“, „već da pričamo o nasilju, standardu, inflaciji, nebezbednom, nesigurnom i ugroženom životu građana Srbije“.


Image Not Found
Ovaj sadržaj je finansirala Evropska unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost partnera i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Image Not Found
Ovaj sadržaj je podržao CFI – Développement Médias. CFI zadržava svoju autonomiju od izrade ovog sadržaja.