SAD nisu uslovile podršku Prištini formiranjem ZSO

Čitav niz naslova objavljen je u srpskim medijima u vezi sa navodnim uslovljavanjem podrške Sjedinjenih Američkih Država zvaničnoj Prištini formiranjem Zajednice srpskih opština. Utvrdili smo da ...
Image

Čitav niz naslova objavljen je u srpskim medijima u vezi sa navodnim uslovljavanjem podrške Sjedinjenih Američkih Država zvaničnoj Prištini formiranjem Zajednice srpskih opština. Utvrdili smo da američka administracija nije donela takvu odluku, odnosno da se radi o predlogu zakona jedne američke kongresmenke, pred kojim je proces usvajanja.

Šta kažu naslovi medija?

Politika: „Podrška SAD vlastima u Prištini direktno se uslovljava formiranjem ZSO“

Tanjug: „Marko Đurić: Američka podrška Prištini uslovljava se formiranjem ZSO“

RTV: „Đurić: Američka podrška Prištini uslovljava se formiranjem ZSO“

Kosovo online: „Đurić: Uslovljavanje pomoći Prištini formiranjem ZSO znači pritisak na one koji terorišu Srbe“

Kurir: „AMBASADOR ĐURIĆ: Uslovljavanje pomoći Prištini formiranjem ZSO znači pritisak na one koji terorišu Srbe“, uz naslov znatno manjim slovima stoji i „predlog zakon o podršci Briselskom sporazumu!“

Blic: „‘TRAŽE I DA SE KOSOVSKI SPECIJALCI POVUKU SA SEVERA’ Đurić: Američka podrška Prištini uslovljava se formiranjem ZSO“

Srpski telegraf: „TRAŽE I DA SE KOSOVSKI SPECIJALCI POVUKU SA SEVERA’ Đurić: Američka podrška Prištini uslovljava se formiranjem Zajdenice srpskih opština“

Srbija danas: „AMBASADOR ĐURIĆ IZNEO OPTIMISTIČNE VESTI: ‘SAD uslovljavaju podršku lažnoj državi formiranjem Zajednice srpskih opština'“

Alo: AMBASADOR SRBIJE U SAD MARKO ĐURIĆ PORUČIO Američka podrška Prištini uslovljava se formiranjem ZSO

Pink: „‘TRAŽE I DA SE KOSOVSKI SPECIJALCI POVUKU SA SEVERA’ Đurić: Američka podrška Prištini uslovljava se formiranjem ZSO“

Šta je Đurić rekao? I o čemu se zapravo radi?

Osim Kosovo online-a, koji je imao svoj tekst sa izjavama srpskog ambasadora u Americi, Marka Đurića, svi ostali tekstovi pozivali su se na jučerašnji intervju Đurića za Politiku.

Iako naslovi upućuju na to da američka administracija uslovljava svoju pomoć Kosovu formiranjem Zajednice srpskih opština, daljim čitanjem teksta pažljivom čitaocu postaje jasnije da takva odluka nije ni doneta.

Radi se zapravo o predlogu zakona kongresmenke Klaudije Teni koji je nazvan „Akt podrške Briselskom sporazumu iz 2013“, kopredsedavajuće Srpskog kokusa u Predstavničkom domu SAD, koji je podnela ovom telu, što je i potvrđeno na njenoj zvaničnoj internet stranici, 19. decembra 2023. godine.

„Ovim predlogom zakona bi se zabranila svaka dalja pomoć Sjedinjenih Država Kosovu dok se ne sprovedu određeni uslovi navedeni u Briselskom sporazumu iz 2013. godine“ – navodi se u saopštenju.

„Akt podrške Briselskog sporazuma iz 2013. šalje jasnu poruku da naša pomoć treba da bude u skladu sa principima sporazuma iz 2013. i čvrsto se zalažemo protiv akcija koje podrivaju prava i dobrobit kosovskih Srba. Ovaj zakon odražava našu posvećenost za negovanje mira i pozivanje premijera Aljbina Kurtija i kosovske vlade na odgovornost“ – navodi se takođe u saopštenju kongresmenke Teni. 

Đurić u svom jučerašnjem intervjuu za Politiku ocenjuje da se radi o jednom od „najjasnijih i za nas najpozitivnijih signala sa američke strane“, te potvrđuje i da se radi o predlogu.

„Tim značajnim dokumentom se ne samo prepoznaje represija, teror i nasilje koji se već mesecima flagrantno sprovode nad Srbima na Kosovu i Metohiji, već se i uskraćuje svaka pomoć američke vlade Kurtijevim institucijama dok takva delovanja ne okončaju. Takođe, američka podrška vlastima u Prištini direktno se uslovljava formiranjem Zajednice srpskih opština i okončanjem kampanje pritiska i kršenja ljudskih prava Srba u našoj južnoj pokrajini. Dodatna snažna politička poruka koja se decidirano prenosi ovim predlogom Klaudije Teni jeste i zahtev da se sa severa KiM povuku sve tzv. specijalne snage, odnosno okonča njihovo nelegalno prisustvo, što je, moglo bi se reći, novina u američkom postavljanju prema albanskoj strani. Očekujem da će moć ovako iznetih činjenica uskoro podstaći sve veći i veći broj i demokratskih i republikanskih kongresmena da politički stanu iza ovog dokumenta i tako izraze svoju podršku“ – naveo je Đurić za Politiku.

I u izjavi za Kosovo online potvrdio je takođe da se radi o predlogu.

Predlog kongresmenke Klaudije Teni koja je inače kopredsedavajuća Srpskog kokusa u Kongresu i iskreni i veliki prijatelj srpskog naroda je od ogromnog značaja. Reč je samo o, po imenu, predlogu zakona o podršci Briselskom sporazumu, a u suštini, reč je o predlogu zakona kojim se uskraćuje sva pomoć takozvanom Kosovu, odnosno Kurtijevim institucijama dok ne okončaju represiju i nasilje nad Srbima na KiM. I ovaj predlog je od ogromnog značaja iz nekoliko razloga“ – rekao je između ostalog Đurić.

Proces usvajanja zakona u SAD

Dakle, predlog američke kongresmenke nije usvojen, već je upravo to – predlog.

Da bi dokument koji je predložila Teni bio zakon potrebno je da on bude izglasan u oba doma Kongresa – Predstavnički dom i Senat.

Samo ukoliko oba doma glasaju da jedan dokument i postane zakon, on se potom šalje predsedniku Sjedinjenih Država na potpisivanje.

Predsednik odlučuje da li će da ga potpiše ili ne. Ukoliko to učini, onda nacrt zakona i postaje zakon.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.