Sportska lica

„Fudbal za mene predstavlja više od najvažnije sporedne stvari na svetu“„Svojim najvećim uspehom smatram to što imam porodicu koju izuzetno poštujem i cenim. Supruga trpi moje fudbalske obaveze, dok je beba mala, ali gledaćemo da i nju uvedemo u ovaj fudbalski kolosek, iako je devojčica u pitanju. S ponosom ističem da sam predsednik jednog velikog fudbalskog kluba, koji je iznedrio Miloša Krasića, Nikolu Lazetića i mnoge druge. Izuzetna mi je čast voditi ovakav klub,“ - kazao je Igor Uljarević, predsednik fudbalskog kluba "Rudar" iz Kosovske Mitrovice, u emisiji "Sportska lica" koja se emituje na Kontakt Plus radiju.

fudbal-za-mene-predstavlja-vise-od-najvaznije-sporedne-stvari-na-svetu-audio

Radio Kontakt Plus

Čelni čovek mitrovičkog tima kaže za sebe da je porodičan čovek, a da fudbal za njega predstavlja više od najvažnije sporedne stvari na svetu.

„Ja sam raseljeno lice iz Istoka, od '99. godine živim u Kosovskoj Mitrovici. Oženjen sam, pre par meseci dobio sam prinovu, tako da sam ispunjen na tom planu. Dvadeset godina se bavim fudbalom. Fudbal za mene predstavlja i profesiju i život.“

FK "Rudar" osnovan je 1932. godine i spada među najstarije klubove u Srbiji. Ovaj klub kroz dugogodišnje postojanje svoj rad bazira na razvoju omladinskih selekcija.

„Najbrojniji smo fudbalski klub na Kosovu kada je u pitanju broj registrovane dece i odraslih, dok smo u Srbiji sigurno jedna od najmasovnijih školi fudbala. FK 'Rudar' u poslednjih godinu dana radi na formiranju ženske sekcije i sa ponosom ističem da imamo oko 25 devojčica. Nažalost, finansijske mogućnosti su takve, pa ŽFK 'Rudar' ne igra takmičarske mečeve u Razvojnoj ligi Srbije, ali klub radi na tome da im obezbedi nastup na tom takmičenju, jer one to stvarno zaslužuju,“ - kaže Uljarević.

Kosovska Mitrovica nema svoj gradski stadion, dok se najbliži nalazi u Žitkovcu, opština Zvečan. Dodatni problem predstavlja i trenutna politička situacija na Kosovu.

„Zbog velikog broja klubova i školi fudbala, koji su prioritet, mi nismo u mogućnosti da dobijemo termine za treniranje i igranje utakmica na tom terenu. Pored svega toga, poslednjih godinu dana imamo problem sa odigravanjem mečeva, jer se gostujućim ekipama zabranjuje ulazak na Kosovo. Tako da, sve svoje mečeve, i kao domaćini i kao gosti igramo na gostujućim terenima,“ - dodaje Uljarević.

Godine i pol ne predstavljaju bitan faktor kada je bavljenje fudbalom u pitanju.

„Novo rukovodstvo, koje je pre nekoliko meseci preuzelo klub, dovelo je ženskog trenera koji svakodnevno radi sa ženskim timom. Napomenuću da imamo 7 trenera, radimo četiri treninga nedeljno, a vikendom se igraju mečevi u okviru određenih takmičenja,“ - kaže Igor.

Fudbal nije sport bez mana, ali Uljarević kao veliki problem navodi prevelike ambicije koje imaju roditelji njegovih pulena.

„Iz iskustva čoveka koji vodi Mini-maxi ligu već 14 godina i pratim decu od 8 do 12 godina koja igraju to takmičenje, mogu da kažem da globalni problem fudbala predstavljaju roditelji i njihov uticaj - psihički i fizički, jer žele da svoje neostvarene ambicije projektuju na tu decu. Moraju da puste mališane da igraju fudbal, da budu srećni, bitno je da se zabavljaju i budu veseli.“

Članovi školice fudbala i cicibani, takmiče se u Mini-maxi ligi, kategorije petlića i pionira igraju svoje mečeve u okviru Raško-pazarskog okruga, dok seniorski tim veoma uspešno nastupa u okviru lige Kosovskomitrovačkog okruga.

„Pioniri su i pored svih prepreka završili polusezonu ubedljivo kao prvi, a na proleće nam ostaje da nastavimo sa pobedničkim nizom i obezbedimo plasman u viši rang, što nam je i cilj. Seniori su drugi na tabeli trenutno. Nisu nam ambicije da idemo u viši rang, već da igraju deca iz naše škole fudbala,“ - objašnjava Uljarević.

Fudbaleri "Rudara" trenutno treniraju u novoj sportskoj hali u Mitrovici, zbog loših vremenskih uslova. Sve informacije kada su treninzi i upis u pitanju, možete dobiti na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici.

„Članarina je 1.500 dinara mesečno i mislim da smo jedni od najpovoljnijih u Srbiji. Deca rođena 2012/2013. ne plaćaju članarinu godinu dana, a besplatno je i za decu roditelja koji su u teškoj finansijskoj situaciji. Trudimo se da budemo dostupni svima,“ - kaže Uljarević.

Kao i ostali mitrovički sportski kolektivi, i “Rudar” se finansira paralelno iz opštinskog i sopstvenog budžeta.

„Dobijamo određena sredstva iz budžeta Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i ovom prilikom im se zahvaljujem na tome. Oni nam plaćaju putne troškove, dok odlaske na turnire plaćaju roditelji dece, jer klub nije u mogućnosti da plaća prenoćište i ostalo. Imamo i par sponzora koji nam pomažu - Bane Ristović iz kompanije 'Frikom', 'RAD 028' i Sportski Savez Kosovske Mitrovice,“ - kaže Igor.

On dodaje da je zadovoljan radom novog menadženta i učinkom svoje ekipe u dosadašnjem delu prvenstva.

„Konačno smo postavili klub na zdrave noge. Sa svakog turnira na kojem smo učestvovali, donosili smo kući pehar ili medalju. Vraćamo klub na staze stare slave,“ - poručuje Uljarević.

Ne dvoumi se kada je u pitanju njegov najveći uspeh na privatnom i poslovnom planu.

„Svojim uspehom u životu smatram to što imam porodicu koji izuzetno poštujem i cenim. Moja supruga trpi moje fudbalske obaveze, dok je bebica još mala, ali gledaćemo da i nju uvedemo u ovaj fudbalski kolosek, iako je devojčica u pitanju. S ponosom ističem da sam predsednik jednog velikog fudbalskog kluba, koji je iznedrio Miloša Krasića, Nikolu Lazetića i mnoge druge. Izuzetna mi je čast voditi ovakav klub.“

Uljarević kaže da klub ima samo jedan cilj kada je bliska budućnost u pitanju.

„Sa pionirima pokušaćemo da se plasiramo u viši rang, iako bi to iziskivalo mnogo veće troškove... Opština je do sada imala razumevanja za nas, pa se nadam da ćemo moći da računamo na gospodina Spirića i njegovu pomoć,“ - dodaje on.

Kompletan intervju poslušajte ovde:

Serijal emisija pod nazivom "Sportska lica", realizuje se u okviru projekta “Promocija sporta i zdravog života na lokalnim medijima”, a podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Tagovi: Sportska lica

Povezane vesti