Građani bez uticaja na tok pregovora; Dijalog potreban ali ga ne očekuju u skorije vremeKoliko građani imaju uticaja na tok Briselskog dijaloga i da li je potreban, te da li će u skorije vreme doći do nastavka, za Kontakt Plus radio, govore neki od naših sugrađana i direktor nevladine organizacije “Aktiv”, Miodrag Milićević.

gradani-bez-uticaja-na-tok-pregovora-dijalog-potreban-ali-ga-ne-ocekuju-u-skorije-vreme

Radio Kontakt plus

Građani Kosovske Mitrovice su mišljenja da je nastavak dijaloga potreban, ali ga ne očekuju u skorije vreme. Smatraju i da oni ne mogu uticati na tok pregovora, jer kako kažu, političari se dogovaraju, a narod je tu da dogovoreno sprovodi. 

Direktor nevladine organizacije "Aktiv" iz Severne Mitrovice, Miodrag Milićević, smatra da građani nisu u dovoljnoj meri informisani u vezi sa do sada postignutim sporazumima između Prištine i Beograda, jer su se, kako kaže, svi akteri više bavili visokom politikom, a manje realnim potrebama građana. U prilog tome, prema njegovim rečima, govore i brojni izveštaji koji ukazuju na to da su građani u velikoj meri neinformisani o mikrosporazumima ovog dijaloga.

Da bi se popravio sveukupan položaj građana na terenu, potrebno je sagledati šta je do sada dogovoreno, u kojoj meri implementirano i šta treba eventualno korigovati. Navodi i niz novonastalih odluka od strane Prištine, koje, prema njegovim rečima, sprečavaju tok pregovora.

Ipak, smatra da je bilo i pozitivnih pomaka kada je u pitanju poverenje između albanske i srpske strane, u odnosu na 2011. godinu. 

Celu emisiju poslušajte u audio prilogu.

 


Tagovi: MitrovicaBriselski dijalog

Povezane vesti