“Kada se mladi budu pitali, tada se može očekivati i njihovo veće interesovanje za dijalog”O ulozi mladih u dijalogu Beograda i Prištine, za Kontakt Plus radio govore izvršni direktor Omladinsko-edukativnog kluba "Sinergija" Stefan Veljković i Luka Jovanović, predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

kada-se-mladi-budu-pitali-tada-se-moze-ocekivati-i-njihovo-vece-interesovanje-za-dijalog

Radio Kontakt Plus

Gostujući u trećoj emisiji ciklusa o Briselskom dijalogu i potpisanim sporazumima između Beograda i Prištine, koji realizuje Kontakt Plus radio, Stefan Veljković ukazuje da, kada se mladi budu više pitali, tada možemo očekivati i njihovo veće interesovanje u vezi Briselskog dijaloga.

“Kada im se budu pružile pouzdane, istinite informacije o tome šta se dešava, o čemu se pregovara, tada možemo da očekujemo njihovo veće učešće u odlučivanju i procesima koji su direktno ili indirektno povezani sa Briselskim dijalogom” - kaže Veljković i dodaje da je glavna preokupacija mladih završetak školovanja i zaposlenje. 

“Da li bi to trebalo da nas zabrine? Mislim da bi trebalo, ali da se ne završi na tome, već bi morao da postoji svrsishodan niz akcija i radnji koje bi dovele do toga da veći broj mladih ljudi želi da ostane ovde, želi da se zainteresuje za dijalog između Beograda i Prištine, međutim, to još nije slučaj” - kazao je Veljković. 

Po njegovom mišljenju, oblast u okviru dijaloga Beograda i Prištine, u kome bi mladi sa ovog područja najviše mogli da daju svoj doprinos jeste verifikacija diploma.

Nezaposlenost, nebezbednost, nepotizam i korupcija, kao i manjak mogućnosti i prilika za napredovanje i samousavršavanje, neke su od glavnih briga i preokupacija mladih, a što za sobom povlači i nezainteresovanost za društveno-političke procese, pa i za dijalog Beograda i Prištine.

Luka Jovanović smatra da je potrebno krenuti od rešavanja nekih životnih pitanja koja u prvom redu pogađaju građane.

U tom pravcu napominje, da je u proces dijaloga potrebno što pre uključiti i mlade ljude.

“Pored problema putnih isprava, da se krene i oko zdravstva i nekih drugih pitanja privrednog karaktera, oko zaposlenja mladih, koji sutra treba da možda i nastave ovo, jer, po mom mišljenju, dijalog i pregovori će trajati još dosta dugo. Jednog dana možda će i neko od mladih sa severa KiM učestvovati u tom dijalogu i zbog toga mislim da je potrebno da se mladi na vreme uključe u čitavu problematiku i praktično evoluiraju u tom procesu pregovora, da bi jednog dana možda došli do nekog izvesnog rešenja” - rekao je Jovanović.

Kompletnu emisiju poslušajte u audio prilogu:

 


Tagovi: MladiBriselski dijalog

Povezane vesti