Sunjog na severu Kosova: Političke predstavnike Srba pozvao da učestvuju na izborima, sa Pecijem o izazovima

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog, posetio je danas sever Kosova. Sastao se sa političkim predstavnicima Srba, te gradonačelnikom Zvečana, Iljirom Pecijem.
Image
Foto: Tviter nalog specijalnog predstavnika EU na Kosovu

Sunjog se sastao sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem, nekadašnjim gradonačelnikom Leposavića Zoranom Todićem i predsednikom Partije kosovskih Srba, Aleksandrom Jablanovićem.

„Dobar razgovor sa političkim predstavnicima kosovskih Srba o trenutnoj situaciji na severu. Važno je tražiti rešenja kroz dijalog koji vodi EU. Ohrabrio sam učešće na vanrednim lokalnim izborima kada budu raspisani“ – naveo je Sunjog.

U vezi sa razgovorm sa Sunjogom Rakić se oglasio kratko poručivši: „Rakić i Sunjog o trenutnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na severu“.

Jablanović je naveo da je sa Sunjogom razgovarao o aktuelnim dešavanjima na severu Kosova i „perspektivi novih lokalnih izbora“.

„Ambasadoru je prenet stav naše partije da izbori sami po sebi nisu potpuno rešenje i da je neophodna potpuna normalizacija situacije, a to je moguće samo potpunim povlačenjem specijalnih jedinica sa severa i ukidanjem optužnica koje Srbe neselektivno targetiraju“ – naveli su iz PKS-a.

Sunjog se sa Pecijem sastao u njegovoj kancelariji u selu Lipa, u opštini Zvečan.

„Razgovarali o izazovima sa kojima se suočavaju u pružanju opštinskih usluga lokalnom stanovništvu. Izrazio sam zahvalnost za doprinos gradonačelnika deeskalaciji na severu Kosova“ – naveo je specijalni predstavnik EU na Kosovu.

Sunjog je posetio sever Kosova u jeku najava smene albanskih gradonačelnika i održavanja novih lokalnih izbora. U međuvremenu najavljeno je i novo povlačenje pripadnika Kosovske policije iz i oko opštinskih zgrada koje su specijalne jedinice KP-a nasilno preuzele pod kontrolu 26. maja.

Pročitajte još:

Srpska lista: Hovenijer imao potrebu da se dodvorava javnosti u Prištini, odluke ne donosimo po diktatu

Hovenijer: Dogovor između Srbije i Kosova postoji, to je Ohridski sporazum, od Srpske liste se očekuje da učestvuje na izborima

Simić: Prvo deeskalacija – pa onda govorimo o izborima


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.