nase-heroine

Naše heroine: Ana AnastasovskaDanas predstavljamo heroinu Balkansmedia.org Anu Anastasovsku.

nase-heroine-ana-anastasovska

Foto: Ilustracija/Lejla Ahmedspahić

Ana Anastasovska je urednica onlajn izdanja Sloboden Pečat, najvećeg štampanog i onlajn medija u Severnoj Makedoniji. Ana je u poslednje dve godine bila pokretačka sila razvoja onlajn izdanja Pečata. S vremena na vreme prati i kreiranje sadržaja, koordiniše projektne aktivnosti i usmerava svoje mlađe kolege i koleginice. Uz pomoć USAID-ovog programa pomoći medijima na Balkanu (BMAP), Ana je pokretačka snaga i integracije redakcija Slobodnog Pečata. 

Kaže da joj je ova inicijativa predstavila najveći izazov i najveću novost s kojom su se ona i tim susreli tokom cele svoje novinarske karijere.

“U početku je bilo jako teško. Kao da radite u dve odvojene redakcije. Na jednoj strani imate šačicu ljudi u onlajn izdanju, uglavnom mladih i neiskusnih novinara/ki, ali koji su entuzijastični. Učili/e smo nove stvari i sticali/e nove veštine zahvaljujući BMAP-u. Sa druge strane, iskusniji/e kolege/nice jednostavno nisu mogli/e ili nisu želeli/e razumeti nova i zahtevna vremena u novinarstvu. Zaglavili/e su u vremenu kada je bilo dovoljno raditi samo u štampanom mediju.”

Novo, moderno i multimedijalno onlajn izdanje Slobodnog Pečata pokrenuto je 1. aprila 2019. godine. Zahvaljujući promeni percepcije među novinarima/kama, teškom radu i usvajanju novih veština i znanja, onlajn izdanje Slobodnog Pečata je uvršteno u 10 najpopularnijih i najposećenijih veb-stranica u zemlji za samo šest meseci. Dve godine kasnije, Sloboden Pečat je još uvek među vodećim medijima na tržištu Severne Makedonije. A Ana uz osmeh kaže da su i novinari/ke sada usklađeniji/e sa “novim vremenima”. 

Veoma je skromna osoba, majka dve kćerke – jedna od njih je nacionalna prvakinja u plivanju. Uživa u vožnji biciklom do posla svaki dan, kad je toplo, hladno, kišovito, vetrovito, jednostavno zbog toga što u tome uživa i jer je to njeno vreme bez vesti, poziva ili hitnih stvari.

Ana je karijeru novinarke započela ne iz potrebe, nego svojim izborom. Diplomirala je političke nauke na najvećem državnom univerzitetu u Severnoj Makedoniji, Univerzitet svetog Ćirila i Metodija. Po završetku studija, provela je dve godine neuspešno tražeći posao u struci. 

“Majka mi je pomogla da krenem sa novinarskom karijerom, jer je i ona sama celi život radila u redakcijama. Protivila se tome jer je znala reći da novinari/ke nemaju slobodnog vremena i da te profesija kompletno konzumira, itd. A evo, ja sam još uvek tu i radim. I verovatno ću se penzionisati kao novinarka i urednica”, dodaje Ana. 

Njen put u novinarstvu nije bio lak. Krenula je sa radom u sekciji gradskih dešavanja i kada se dokazala, promovisana je da radi na pokrivanju političkih vesti. Radila je kao urednica od 2013. godine. Sada, nakon osam godina, pripada uglavnom ženskom timu urednica u redakciji Slobodnog Pečata. Mada, za razliku od drugih balkanskih zemalja, Severna Makedonija na prste jedne ruke može izbrojati žene na menadžerskim ili uredničkim pozicijama u medijskom prostoru. 

“To je pitanje mentaliteta, i ne samo u novinarstvu. Krenimo sa lokalnim i centralnim pozicijama vlasti. Ali mislim da nekolicina žena dobija i uredničke pozicije… polako, možda, i samo nekoliko… ali vidimo i žene na pozicijama urednica. Nadam se da će se situacija promeniti u skorijoj budućnosti”, zaključuje Ana.

Ana uvek uči. Kada podučava mlade ljude novinarstvu – osnove pisanja, narativnog izveštavanja i mobilnog novinarstva, ona takođe uči od njih – o novim trendovima, društvenim medijima, tehnologijama koje utiču na polje novinarstva i nove publike.


Tagovi: nase-heroine

Povezane vesti


nase-heroine-jelena-vasic

Naše heroine: Jelena Vasić

nase-heroine | 08:52 | 09.05.2022.

nase-heroine-gordana-bjeletic

Naše heroine: Gordana Bjeletić

nase-heroine | 12:42 | 02.05.2022.

nase-heroine-mirjana-milutinovic

Naše heroine: Mirjana Milutinović

nase-heroine | 13:56 | 17.04.2022.