nase-heroine

Naše heroine: Gordana BjeletićDanas predstavljamo heroinu Balkansmedia.org Gordanu Bjeletić, glavnu i odgovornu urednicu Južnih vesti.

nase-heroine-gordana-bjeletic

Foto: Ilustracija/Lejla Ahmedspahić

Obrazovanje i novinarski rad prošetali su me relacijom Pirot - Beograd - Novi Sad - Niš, što mi je omogućilo da upoznam ljude za koje radim. Zato kada se hvalim da osim što tečno govorim srpski i engleski, govorim i pirotski, niški, leskovački, vranjski, novosadski, beogradski i brojne druge dijalekte, pre svega mislim na to koliko je za naš medij važno da bez obzira na dijalekt govorimo tako da nas svi razumeju i prepoznaju našu misiju. Mi smo ekipa odlučnih da radimo u interesu javnosti i da predstavnike vlasti podsećamo da je to i njihova obaveza.

Dok su me kao pripravnicu u pirotskom nedeljniku "Sloboda" iskusni novinari vodili sa sobom kada prate različite događaje, izveštavali su oni, a ja posmatrala. Uloga posmatrača nije bila za mene jer sam volela da pišem, pa se tako desilo da mi prvi objavljeni tekst bude komentar. 

“Vlast nije da vlada, nego da vam bude sluga. Od danas, dragi sugrađani, ja sam vaš sluga”, rekao je u obraćanju svojim sugrađanima do juče bivši, a onda posle dva dana opet izabrani predsednik opštine Dimitrovgrad. Tako je počinjao prvi objavljeni tekst. 

Izjava lokalnog političara bila je inspiracija za komentar jer ništa što sam na terenima videla, kada je reč o odnosu predstavnika vlasti i građana, nije bilo u skladu sa njom.

Ipak sam u novinarskom poslu manje komentarisala, više izveštavala. Trudila sam se da pažljivo gledam, da svuda stignem, da dobro čujem i prenesem tako da svi mogu da razumeju. Bilo da sam u omiljenoj ulozi reporterke, prezenterke vesti, dopisnice, autorke političkih i drugih emisija i intervjua ili urednice, jedna stvar je bila bitna - da li je to što prenosimo tačno, jer nema veće vrednosti za novinara od poverenja ljudi koji nas prate i čitaju ono o čemu izveštavamo. 

Misija Južnih vesti nije da budu ničiji sluga, ali jeste da po svaku cenu grade poverenje sa građanima tako što će uprkos svim okolnostima sve što objave, u kojoj god formi, biti tačno i važno upravo za građane/ke.


Tagovi: nase-heroine

Povezane vesti


nase-heroine-jelena-vasic

Naše heroine: Jelena Vasić

nase-heroine | 08:52 | 09.05.2022.

nase-heroine-ana-anastasovska

Naše heroine: Ana Anastasovska

nase-heroine | 14:09 | 27.04.2022.

nase-heroine-mirjana-milutinovic

Naše heroine: Mirjana Milutinović

nase-heroine | 13:56 | 17.04.2022.