nase-heroine

Naše heroine: Jelena VasićDanas predstavljamo heroinu Balkansmedia.org Jelenu Vasić.

nase-heroine-jelena-vasic

Foto: Ilustracija/Lejla Ahmedspahić

Jelena Vasić (31) je menadžerka na projektu u srpskom istraživačkom portalu KRIK. Prethodno je radila kao istraživačica za međunarodnu istraživačku novinarsku mrežu Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP. Od 2012. do aprila 2015. godine bila je član novinarskog tima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije– CINS. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na odseku Novinarstvo i komunikologija, a srednju školu je završila u svom rodnom gradu Ljuboviji .

Vasić je u aprilu 2015. godine, sa grupom od pet drugih novinara_ki osnovala Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, neprofitnu organizaciju osnovanu radi poboljšanja medijske scene u Srbiji. Prepoznali_e su potrebu za takvom nezavisnom medijskom organizacijom koja bi im omogućila punu slobodu u radu i odlučivanju, budući da je većina postojećih medija ili kontrolisana spolja ili nedovoljno aktivna. KRIK je sada najpopularniji nezavisni istraživački portal u Srbiji, posvećen isključivo razotkrivanju korupcije i organizovanog kriminala na najvišim nivoima vlasti.

Kao članica istraživačkog tima u KRIK-u, dok je radila i kao novinarka i menadžerka, Vasić je osvojila nekoliko državnih i međunarodnih nagrada. Sada vodi KRIK-ov projektni tim i tim zadužen za prikupljanje finansijskih sredstava, i samo povremeno radi novinarska istraživanja – čisto iz zabave ili da bi pomogla kolegama_nicama. Ispostavilo se da timom mladih, jakih novinara_ki može “upravljati” jedino bivši_a novinar_ka, koji_a razume njihove probleme i potrebe.

U prvih šest godina rada, KRIK-ov tim objavio je više od 80 istraživačkih priča o najjačim igračima u “igri” – predsednicima, ministrima, gradonačelnicima i narkobosovima. U istom periodu KRIK je razvio tri jedinstvene, nagrađivane onlajn baze podataka: "Baza imovine političara", zatim "Crna knjiga" koja prikazuje podatke o ubistvima izvedenim na teritoriji Srbije i Crne Gore koja imaju odlike mafijaških likvidacija, i konačno, “Prosudi ko sudi” baza podataka o srpskom pravosuđu. KRIK-ovi_e novinari_ke, uključujući Vasić, imali_e su privilegiju da budu jedini_e učesnici_e iz Srbije u poznatim globalnim istraživanjima Panama Papers, Paradise Papers i FinCEN Files. U decembru 2017. godine, KRIK je pokrenuo prvi portal za raskrinkavanje lažnih vesti u Srbiji - RasKRIKavanje. Vasić je sve te projekte vodila za KRIK, a uživa i u treniranju mladih novinara_ki, kako iz zemlje tako i iz regiona.

KRIK-ov tim nastavlja s uspešnim radom, uprkos brojnim klevetničkim kampanjama protiv njih i drugim pritiscima, a čitateljstvo KRIK-a naraslo je na pola miliona čitatelja mesečno.


Tagovi: nase-heroine

Povezane vesti


nase-heroine-gordana-bjeletic

Naše heroine: Gordana Bjeletić

nase-heroine | 12:42 | 02.05.2022.

nase-heroine-ana-anastasovska

Naše heroine: Ana Anastasovska

nase-heroine | 14:09 | 27.04.2022.

nase-heroine-mirjana-milutinovic

Naše heroine: Mirjana Milutinović

nase-heroine | 13:56 | 17.04.2022.