Nasilje nije privatna stvar, već krivično delo (VIDEO&FOTO)Porodično nasilje je krivično delo i tako mora da se prepozna, a u proces zaštite žrtve nasilja potrebno je ukljućivanje svih relevantnih institucija, istaknuto je između ostalog na završnoj konferenciji koju je Kontakt Plus radio organizovao u okviru projekta “Promocija ženskih prava na lokalnim medijima”.

nasilje-nije-privatna-stvar-vec-krivicno-delo-videofoto

Radio Kontakt plus

 

Na temu nasilje nad ženama i u porodici, govorile su Vesna Krivokapić iz Odeljenja za porodično nasilje, u Kosovskoj policiji i Tijana Simić La Valley, ispred NVO Žensko pravo.

Krivokapić je istakla da je izuzetno značajno što je ove godine na snagu stupio zakon koji je uvrstio porodično nasilje u kategoriju krivičnog dela.

“Ko vrši fizičko ili psihičko nasilje, ekonomski pritisak sa cijem ugrožavanja drugog lica unutar porodice, on se kažnjava novčanom kaznom i kaznom zatvora do 3 godine,  i ako tu ima elemenata da je ona sada žrtva, ne samo žaliteljka, onda se tretira kao krivično delo” - kazala je Krivokapić. 

Ona je navela, da je broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja u 2019. godini, manji u odnosu na prethodnu godinu.

Vesna Krivokapić ističe, da je veoma važno da se sve relevantne institucije uključe u proces zaštite žrtve nasilja. S tim u vezi naglašava da je policiji potrebna dodatna edukacija u ovoj oblasti. 

„Potrebna nam je podrška čitavog društva, Centra za socijalni rad naročito… Pripadnici policije, novi, integrisani policajci, moraju da se edukuju za odnos sa žrtvom porodičnog nasilja, jer je u pitanju osetljivo pitanje koje zahteva poseban pristup“ - naglašava Krivokapić.

Tijana La Valley iz NVO “Žensko pravo“ kaže da je jako važno da institucije, nevladin sektor, društvo u celini, ne pristupaju porodičnom nasilju i nasilju nad ženama, kao da je u pitanju privatna stvar, već da je potrebno da se kao društvo osvestimo i utičemo da se ovaj problem rešava.

“Nije sramota da prijavite komšiju, da kažete ‘nemoj’, nego se mi snebivamo da se mešamo u tuđi život. To nije porodična stvar, to je krivično delo i mora tako da se prepozna. Kada mi kao društvo budemo osvešćeni, imaćemo i veće šanse da ovaj problem suzbijemo” -  podvukla je La Valley.

Napominje da bi bilo jako značajno da organizacije koje pružaju specijalizovane servise za pomoć žrtvama, imaju podršku lokalnih samouprava, ali da to trenutno nije tako.

„Najbitnije nam je da mi kao servis možemo da opstanemo sa minimumom sredstava, kako bismo radili svoj posao. Trenutno nam to ide jako teško, ali smo u procesu licenciranja kroz Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, tako da ćemo već od sledeće godine moći da apliciramo za grantove koji postoje za skloništa” -  kazala je Tijana La Valley. 

Panelistkinje se slažu da je potreba za otvaranjem Sigurne kuće,  na severu Kosova,  danas veća nego ikada.

U južnom delu Mitrovice postoji Sigurna kuća. Međutim, prema rečima Vesne Krivokapić, ni tamo situacija nije najsjajnija. Žene sa severa se tamo osećaju neprijatno, jer ne znaju jezik, a i deca su daleko od škole – kaže ona. 

O nasilju, žena lakše razgovara sa ženom, pa bi bilo značajno, kada bi se u rad sa ženama žrtvama nasilja, uključio veći broj policajki, smatra Tijana Simić La Valley.

I Vesna Krivokapić i Tijana Simić La Valley, apelovale su na građane, da nasilje prijavljuju policiji. To mogu učiniti i anonimno, mada je ozbiljnije kada se ljudi predstave. 

Prijavi nasilje!

028 192

Projekat “Promocija ženskih prava na lokalnim medijima”, sprovodi se u okviru "Balkan Media Assistance” programa (BMAP), koji finansira USAID, a implementira Internews.


Tagovi:

Povezane vesti