“Ne postoji cilj koji nije ostvariv” (AUDIO, VIDEO)“Ne treba tražiti izgovore za neuspeh ili uspeh u životu. Bitno je da marljivo radite i da imate želju i volju, a uspeh će doći kao posledica svega toga. Dok god verujete u sebe - ne postoji cilj koji nije ostvariv. U pripremnom periodu sam trenutno, očekujem poziv za meč jedne od naših najboljih borilačkih organizacija,” - kazao je Aleksandar Vukosavljević, MMA borac iz Kosovske Mitrovice, u emisiji “Sportska lica” Kontakt Plus radija.

ne-postoji-cilj-koji-nije-ostvariv-video

Radio Kontakt plus

Mitrovčanin, Aleksandar Vukosavljević, javnosti poznat po nadimku “Mlata”, osim na sportskom planu, ostvaren je i kada je obrazovanje u pitanju. Na pitanje - ko je Aleksandar privatno, kada nije u ringu, on odgovara:

“Ja sam trener i profesionalni MMA borac, takođe i individualni trener u teretani, time se bavim… Pored toga, završio sam DIF i diplomirani sam specijalista Zaštite životne sredine.”

Kada su u pitanju sportski počeci, Vukosavljević kaže da borilačke veštine nisu bile njegov prvi izbor.

“Vrlo rano sam počeo da se bavim sportom. Krenuo sam sa fudbalom, jer je svim muškarcima to ‘najvažnija sporedna stvar na svetu’. Fudbalom sam se bavio 7 godina, a nakon toga sam ušao u svet borilačkih veština.”

Aleksandar nije član nijedne sportske organizacije i mišljenja je da MMA scena u Srbiji ima budućnost.

„Predstavljam samo svoj ’MMA klub Kosovska Mitrovica’. Što se tiče državne i regionalne MMA scene, mislim da su organizacije poput Megdana i SBC-a (Serbian Battle Championship) najjače u čitavom regionu. Borci koji se bore pod srpskom zastavom su članovi najboljih evropskih i svetskih organizacija. Srbija ima 3-4 predstavnika u UFC-u (Ultimate Fighting Championship), koji je najpoznatija svetska MMA organizacija.”

“MMA klub Kosovska Mitrovica” osnovao je u trenutku kada mešovite borilačke veštine globalno nisu bile popularan sport. Želja mu je bila da se bavi ovim sportom, dodatno usavršava, a i da svoje znanje nesebično podeli sa drugima.

“Mešovite borilačke veštine u našem gradu, a i generalno kao sport, nisu bile popularne do pre par godina. Hteo sam time da se bavim, ali nije postojao klub u Mitrovici, za koji bih mogao da nastupam. Potom se i javila želja kod mene da treniram sa ljudima i da se usavršavam u tom sportu. Svoje usavršavanje što se tiče MMA radio sam u Beogradu, u najboljim državnim klubovima. Trudim se uvek da naučim nešto novo i da svoje znanje nadogradim odlaskom u trening kampove širom sveta. Imao sam želju da svo znanje koje imam prenesem na druge, a onda i da predstavljam svoj grad na svim prvenstvima.”

Mitrovički MMA klub, jedan je od najboljih ambasadora našeg grada širom sveta, jer se njegovi članovi takmiče ne samo državnim, već i na internacionalnim i svetskim prvenstvima. “Mlata” kaže da godine i pol ne predstavljaju problem kada je bavljenje ovim sportom u pitanju.

“Godine stvarno nisu ograničenje. Postoji ta neka donja granica od šest godina, jer deca k’o deca - trebate ih motivisati i zainteresovati. Ako dete ne pokazuje zainteresovanost za trening, onda to nije to. Što se tiče gornje granice, eto moja mama koja ima 60 godina, ona zajedno sa nama trenira, tako da stvarno godine ne predstavljaju nikakav problem što se tiče treninga.”

Treninzi su podeljeni u tri grupe: prva grupa je muška - rekreativna, druga grupa je rekreativna za devojke, dok je treća grupa takmičarska i predstavlja kombinaciju muških i ženskih selekcija, gde se prema Aleksandrovim rečima trenira veoma ozbiljno, jer su članovi te grupe ozbiljniji borci.

“MMA klub Kosovska Mitrovica” van sezone broji sedamdesetak članova, dok u toku sezone ima i do sto članova. Aleksandar se nada da će ove godine pet članova njegovog kluba postati profesionalni borci.

“Izlazimo na sva prvenstva koja se organizuju pod okriljem MMA saveza. To je odlična prilika da svi borci steknu malo više iskustva, da bi mogli kasnije da se oprobaju u profesionalnom MMA-u i da stasaju u što bolje i kvalitetnije borce.”

Vukosavljević je nedavno bio na Tajlandu, zemlji borilačkih sportova. Tamo je boravio nekoliko nedelja u trening kampu.

“Tajland je kolevka borilačkih sportova. Svako ko se iole razume u borilački sport, zna da je Tajland početak svega. Samo iskustvo što se tiče treninga i vremena koje sam proveo na Tajlandu je bilo neverovatno. Dosta su ispred nas što se tiče i tehnike i borbe. Imao sam sreće da treniram u klubu u koji su dolazili i takmičari sa Svetskog Muay Thai (prim. aut. - Tajlandski boks) prvenstva, tako da sam radio sa najboljim borcima, imao sam odlične sparing partnere i trenere. Svakog jutra se radila snaga i kondicija, večernji termini su bili rezervisani za tehniku i sparinge, sve u svemu - fenomenalno iskustvo.”

Na pitanje, odakle nosi najlepše uspomene, a kada mu je bilo najteže i zbog čega, nekadašnji srpski MMA šampion u A klasi kaže:

“Pripreme za to takmičenje gde sam osvojio zlatnu medalju i proglašen za najboljeg borca - to je bio jedan od najtežih i najlepših perioda u mom životu. Eto to mi je ostalo u lepom sećanju, a opet sa druge strane, po lošem pamtiću ceo taj pripremni period koji je bio jako težak, sa vrlo malo sparing partnera, sa vrlo lošim uslovima za rad. Za taj turnir sam se pripremao bukvalno na nekih dva kvadrata tatamija (prim. aut. - tatami je strunjača, podloga za borilačke sportove) i tu smo radili sparinge, tehniku, rvanje, bukvalno sve…”

“Mlata” dodaje da bez podrške porodice i prijatelja ne bi postigao svoj najveći uspeh u dosadašnjoj  sportskoj karijeri.

“Imao sam stvarno najveću motivaciju tada i prosto sam osećao da ću da osvojim to prvenstvo. Naravno, ništa ne bi bilo moguće da nisam vredno trenirao. Imao sam stvarno odličnu podršku u Beogradu, bukvalno sam se osećao kao domaćin. Došlo je 50-ak ljudi iz Mitrovice da me podrži, što je meni stvarno bio ogroman ‘vetar u leđa’.“

Aleksandar je poznat kao veliki humanitarac i najavljuje akciju, koja će biti održana u sredu, 2. oktobra.

“Plan je da se odradi humanitarna akcija za našu sugrađanku Milicu Vasić, kojoj je potreban novac za lečenje. U sredu, organizujemo trening koji će biti humanitarnog karaktera. Pozvao bih sve naše sugrađane da dođu, da nam se pridruže. Nije važno da li trenirate fudbal, košarku, kik-boks, vaterpolo… bitno je samo da se okupimo u što većem broju, jer cilj nam je da naša sugrađanka pobedi bolest, da svi zajedno pomognemo u tome.”

Kada je borba u ringu u pitanju, Aleksandar kaže da se nalazi u pripremnom periodu i da očekuje poziv jedne od srpskih najboljih MMA organizacija, međutim, još uvek ništa konkretno ne može da otkrije.

Vukosavljević je dokaz da ne treba tražiti izgovore za neuspeh ili uspeh u životu, a mladima poručuje da bez obzira na sve prepreke ne odustaju i da je sve moguće, a za nemoguće je potrebno samo malo više vremena.

“Potrebno je da radite, da imate želju i volju, a uspeh će doći kao posledica svega toga. Verujte u sebe, jer možda ćete baš vi biti jedina osoba koja veruje u vas. Dok god verujete u sebe i marljivo radite, ne postoji cilj koji nije ostvariv!” - jasan je Mlata.

Kompletan intervju poslušajte ovde:

Serijal emisija pod nazivom “Sportska lica“ realizuje se u okviru projekta “Promocija sporta i zdravog života na lokalnim medijima”, a podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Tagovi: Sportska lica

Povezane vesti