SAD

Prajs: Ukoliko bude potrebno Blinken neće oklevati da se uključi u dijalog Beograda i Prištine"Ako smatramo da je angažman sekretara preko telefona ili lično nezaobilazan sastojak da se dođe do cilja, sekretar Blinken ne okleva da podigne slušalicu i da vodi te razgovore" - kazao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs za Pavlović today. 

prajs

Foto: Freddie Everett

Odgovarajući na pitanje da li se može očekivati od državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Entonija Blinkena, telefonski razgovor ili sastanak sa liderima iz Beograda i Prištine s obzirom na rok do 1. septembra kada bi kosovska vlada trebalo da počne sa sprovođenjem odluka o preregistraciji i izlazno/ulaznim dokumentima, Prajs je takođe rekao: 

"Mi smo angažovani u ovome. Duboko smo angažovani kao posmatrači u dijalogu između Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Kao što sam rekao prošle nedelje, razumemo da su razgovori u toku. Mi posmatramo. To radimo u partnerstvu sa EU i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog".

Radi se o dijalogu koji SAD podržavaju i obaveza je obe strane da "iskoriste ovu priliku u najvećoj meri" kako bi "unapredili svoje razgovore o normalizaciji odnosa usredsređenim i na međusobno priznanje" - dodao je. 

Prajs je naveo i da specijalni predstavnik Gabrijel Eskobar putuje u Prištinu i Beograd kako bi nastavio da pruža podršku dijalogu. 

"Da podrži dijalog, da nastavimo da pokazujemo naše visoko interesovanje i angažovanje po ovom pitanju".


Tagovi: SADBriselski dijalogKosovoSrbija

Povezane vesti