Sportska lica

„Pravi karate majstor je disciplinovan i istrajan, ali i visokoobrazovan“ (AUDIO, FOTO)„Svojim najvećim uspehom smatram to što sam i dalje u nečemu što volim. Porodica je deo kluba, moja deca se bave isto ovim sportom. Razvijao sam se i na akademskom planu, završio sam doktorske studije i time dao primer svima u klubu kojim putem treba ići - karate je sport detinjstva, mladosti, ali život ide dalje i morate raditi na sebi i svom obrazovanju uporedo,“ - kazao je Zoran Mojsilović, trener Omladinskog karate kluba "Kosovska Mitrovica", u emisiji "Sportska lica", koja se emituje na Kontakt Plus radiju.

pravi-karate-majstor-je-disciplinovan-i-istrajan-ali-i-visokoobrazovan-audio-foto

Radio Kontakt Plus

Zoran Mojsilović rođen je u Zubinom Potoku, živi i radi u Kosovskoj Mitrovici. Oženjen je i ima troje dece. Direktor je Sportskog centra "Kosovska Mitrovica".

Karate klub "Kosovska Mitrovica" osnovan je novembra 2003. godine. Prvi treninzi odrađeni su u prostorijama fiskulturne sale OŠ "Mihailo Petrović Alas".

Mojsilović kaže da je od malih nogu u tom sportu i da je oduvek postojala želja kod njega i njegovih saradnika da oforme svoj karate klub.

„Obzirom da sam u karateu od detinjstva, bio sam i član reprezentacije, video sam da postoji prostora za napredak u ovom sportu kada su buduće generacije u pitanju. Postojala je želja, puno puta smo komentarisali na tu temu i kada se ukazala prilika osnovali smo klub te 2003. godine, uklonili smo sve one nedostatke iz karatea sa kojima smo se mi susretali dok smo odrastali kroz taj sport.“

Karate je kao borilačka veština karakterističan po tome što se mnogo radi na samokontroli, samodisciplini i istrajnosti.

Prvi karate klub u Kosovskoj Mitrovici osnovan je 1974. godine. Od tada pa do danas, karate je izuzetno popularan i ima masovnost.

„Karate je izuzetno polularan u Kosovskoj Mitrovici, naročito disciplina - borba. U Srbiji se radi više karate stilova, postoje različite struje. U Mitrovici i okruženju, Šotokan je stil koji je zastupljen,“ - kaže Mojsilović. 

Ne postoje ograničenja kada je bavljenje ovim sportom u pitanju.

„Podjednako su zastupljena oba pola. Iz godine u godinu, karateom počinju da se bave sve mlađe i mlađe generacije. Preporučujemo da sa decom počne da se radi u predškolskom uzrastu, kada se ona odvajaju od roditelja i kreće ozbiljniji rad. Karateom se može baviti svako, ali morate biti samodisciplinovani i istrajni u tome što želite,“ - dodaje trener.

Kao i svaki drugi sport, karate ima svojih prednosti i mana.

„Karate je karakterističan po tome što se radi na razvoju simetrije tela. Sve što karatisti rade desnom, moraju da rade podjednako dobro i levom rukom. Možemo da kažemo da karate deluje i kao korektivan sport, jer vežbanjem dolazi do ispravljanja nekih nedostataka kao što su držanje tela, ravni tabani... Mnoge vežbe koje su karakteristične za korektivnu gimnastiku - mi ih primenjujemo i one su svakodnevno prisutne u našem sportu. Svaki sport ima mane kada pređe na taj neki visokoprofesionalni nivo. Možete usled prevelike želje za ostvarenjem nekog rezultata doći u situaciju da narušite svoje zdravlje ili se povredite. Tako je kod svih sportova, ne samo u karateu,“ - tvrdi Zoran.

U ovom klubu uglavnom treniraju osobe starosti do 21 godine.

„Tako je, jer ovo je mala sredina i vremenom dolazi do 'osipanja' ljudi kao i u svim sportovima u Kosovskoj Mitrovici. Naši članovi kluba, od 18. godine su uveliko takmičari seniorskog uzrasta, kreću sa studiranjem i dolazi vrlo često do promene sredine, gde oni počinju da se bave svojim akademskim razvojem, a karate ide po strani i samim tim ostaje manje vremena za bavljenje sportom,“ - kaže Zoran. 

OKK "Kosovska Mitrovica" svoje treninge održava ponedeljkom, četvrtkom i petkom, u sali u blizini autobuske stanice, u istom objektu u kojem se nalazi i "Mitrovački dvor".

Početnici treniraju od 17h, dok napredniji članovi sa radom počinju od 19h.

Kao i ostali sportski kolektivi na severu Kosova i ovaj klub se finansira delom iz opštinskog budžeta, a delom iz sopstvenih sredstava.

„Ceo sport u Kosovskoj Mitrovici finansira se jednim delom iz sopstvenih prihoda, a drugim delom dobijamo pomoć od strane Privremenog opštinskog organa. Takav sistem finansiranja klubova traje veoma dugo, od 2006. godine i obično su ta sredstva namenjena za takmičarske aktivnosti. Unitrašnju organizaciju kluba finansiramo od sopstvenih prihoda, odnosno od članarine. Ona od osnivanja kluba iznosi 1.200 dinara ili 10 evra. Mislim da je to prihvatljivo za našu sredinu, dok je u drugim krajevima Srbije članarina mnogo veća. Cilj nam je da ovaj sport bude dostupan svima. Tako su svi na dobitku - nacija, opština i naš grad koji predstavljamo,“ - kaže Mojsilović. 

Sistem takmičenja u karateu je turnirskog tipa. Karate Savez Kosova i Metohije organizuje kvalifikaciona takmičenja za sve uzrastne kategorije, a osvajači medalja imaju pravo nastupa na republičkim i državnim prvenstvima.

„Karate Federacija Srbije, naš Savez, organizuje još tri turnira na kojima nastupamo - 'Zlatni pojas Čačka', 'Beogradski pobednik' i 'Novi Sad Open'. Mi rezultat unutar kluba merimo po tome jesi li osvajač medalje na državnom nivou ili ne,“ - objašnjava Mojsilović.

On dodaje da je zadovoljan učinkom svoje ekipe u dosadašnjem delu sezone.

„I ove godine smo imali svoje predstavnike u okviru reprezentacije Srbije. Na Balkanskom prvenstvu u Banjaluci nastupili su Stefan Timotijević i Aleksandar Kasalović, ali nisu ostvarili neki zapažen rezultat. Međutim nastup naših članova u okviru nacionalnog tima za nas je veoma značajan, jer smo iz male sredine.“

Zoran kaže i da ne postoji stoprocentan recept za uspeh, već samo ozbiljan pristup i marljiv rad kako bi se stiglo do određenog cilja.

„Sledite plan i program rada za duži vremenski period, radite, držite se kriterijuma i uspeh neće izostati,“ - poručuje on.

Kada je tradicionalni deo karatea u pitanju, majstori ovog sporta nose pojaseve određenih boja koje označavaju nivo znanja kojim takmičari raspolažu.

„Postoji žuti, oranž, crveni, zeleni, plavi, braon u dva nivoa i crni. Ono što naučite za žuti pojas - nadograđuje se na svakom sledećem nivou, dodajete po neku novu tehniku. Kod nas u klubu, kandidati ne mogu da polažu za dobijanje zvanja majstora karatea, tj. da bi došli do crnog pojasa moraju imati barem 18 godina. Tako nije u Srbiji i regionu. Želja nam je bila da time testiramo njihovu volju i istrajnost da dođu do tog cilja. Ko prevaziđe sve te tinejdžerske izazove i ostane u klubu - on je pravi majstor karatea i može biti nosilac crnog pojasa. U klubu imamo veći broj osvajača medalja na državnom nivou nego nosilaca crnog pojasa,“ - objašnjava Mojsilović.

Mojsilović nema dilemu šta za njega predstavlja najveći uspeh na privatnom, a šta na poslovnom planu. 

„Svojim najvećim uspehom smatram to što sam i dalje u nečemu što volim. Porodica je deo kluba, moja deca se bave isto ovim sportom. Razvijao sam se i na akademskom planu, završio sam doktorske studije i time dao primer svima u klubu kojim putem treba ići - karate je sport detinjstva, mladosti, ali život ide dalje i morate raditi na sebi i svom obrazovanju uporedo.“

Kada je budućnost u pitanju, on kaže da klub nastavlja sa radom istim tempom kao do sada.

„Radiće se puno i ozbiljno, čekaće se neki novi talenti, njima će se omogućiti da se iskažu... Radiće se puno i sa onima kojima malo teže ide, kako bi i oni ostvarili uspeh.“

Mladima poručuje sledeće:

„Bavite se sportom na zdrav način, uporedo radite na svom obrazovanju jer je ono temelj za budućnost.“

Kompletan intervju poslušajte ovde:

Serijal emisija pod nazivom “Sportska lica“, realizuje se u okviru projekta “Promocija sporta i zdravog života na lokalnim medijima”, a podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Tagovi: Sportska lica

Povezane vesti