Prelaskom Briselskog dijaloga na viši nivo, praktična pitanja građana ostala u drugom planu (AUDIO)Radio Kontakt plus počinje sa realizacijom ciklusa emisija o Briselskom dijalogu i sporazumima između Beograda i Prištine.

U prvoj emisiji “Promovisanje zaključaka sporazuma između Srbije i Kosova uz pomoć EU”, za Kontakt Plus radio, govore dobri poznavaoci političkih prilika na Kosovu, Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev i Nenad Radosavljević, direktor RTV Mir i koordinator Saveza za Srbiju na Kosovu i lider Građanske inicijative Narodna Pravda.

prelaskom-briselskog-dijaloga-na-visi-nivo-prakticna-pitanja-gradana-ostala-u-drugom-planu-audio

Radio Kontakt Plus

Milica Andrić Rakić, podseća da je dijalog otpočeo još 2011. godine, sa tada proklamovanom svrhom i idejom poboljšanja svakodnevnih uslova života građana i rešavanja praktičnih problema.

Ali, sada već vidimo da se svrha znatno izmenila, to više nisu tehnička pitanja i rešavanje problema građana, već je postao razgovor o statusu i njegova svrha je, čini se, rešavanje statusa Kosova na ovaj ili onaj način, ističe Milica Andrić Rakić.

“To se negde desilo 2013. godine kada je taj dijalog prešao na viši politički nivo, samo što tek sada vidimo da je zapravo svrha dijaloga rešavanje statusa. Prema nekim najavama, do toga bi trebalo doći decembra ove godine, što je vrlo ambiciozno, ali za ovakve stvari je potrebna politička volja, a ne spremnost dva naroda, tako da, ukoliko se stvore preduslovi, najpre u Prištini, pošto verujem da u Beogradu postoje, onda zaista možda možemo da budemo svedoci razrešenja statusa Kosova do kraja ove godine”. 

I Nenad Radosavljević je mišljenja da je prvobitna suština Briselskih razgovora bila da se stavi akcenat na neka životna, praktična pitanja građana koja su, prelaskom dijaloga na viši nivo, pala u senku. 

„Onog trenutka kada ta praktična pitanja u implementaciji, nisu sprovedena do kraja, odlučeno je od strane Evropske unije, od strane predstavnika Srbije i Kosova da se to podigne na neki najviši nivo, to je značilo otprilike i smrt za dijalog. To znači da se razgovaralo o statusu, ne tretirajući se životna pitanja. E, upravo, briselski razgovori onakvi kakve sam ih ja zamišljao, pre nego što su počeli su trebali da dovedu do nečega što je stabilizacija prilika na ovom prostoru. Mi smo trebali da uredimo sopstvene živote praktično na terenu. To se, nažalost, nije desilo i prosto sada kada je briselski dijalog zapao u veliki problem i zbog nekakvih tzv. taksi i zbog nekih drugih stvari i okolnosti, onda je prosto neizvesno da li će i kada će to biti nastavljeno, ali na onaj pravi način.“ 

I Milica Andrić Rakić, smatra da građani, nažalost, nemaju nikakvu ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine.

“Građani su isključeni od samog početka, ne samo građani, čak i politički predstavnici, legalno izabrani na izborima, čini se da nemaju pristup dijalogu, oni nikad nemaju dodatnu informaciju u odnosu na ono što je na primer prisutno u medijima, što dovoljno govori o tome da zapravo nisu upućeni u taj proces, i da nemaju nikakvu ulogu, što je naravno pogubno. Tek onda nemamo šta da pričamo o građanima, oni se ni na koji način zaista ni o čemu nisu pitali, a velike promene su nastale u njihovim životima zbog tih sporazuma, mnogo je porodica u kojima je bar neko ili promenio posao  ili izgubio posao i dobio samo penziju ili koje su na drugi način morale da se prilagođavaju zbog tih sporazuma, a kao zajednica nismo imali apsolutno nikakvu ulogu u tome šta će biti dogovoreno”. 

Sa ocenom naše sagovornice da građani nažalost nemaju nikakvu ulogu u dijalogu, slaže se i Nenad Radosavljević.

Kompletnu emisiju “Promovisanje zaključaka sporazuma između Srbije i Kosova uz pomoć EU”  poslušajte ovde: 

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."


Tagovi: KosovoBriselski dijalog

Povezane vesti