Razvoj mladih talenata - misija KK “Poletarac” (AUDIO, VIDEO)Da li je trener košarkaškog kluba “Poletarac” iz Kosovske Mitrovice, “stari znalac” kada su u pitanju mladi talenti, da li svoje mečeve kao domaćini igraju u novoj mitrovičkoj hali sportova, koji Zvečanac je nedavno bio član startne petorke Partizana u “večitom derbiju”..?? O tome, ali i o mnogim drugim temama, govorio je Saša Trpković - trener KK “Poletarac”, u emisiji “Sportska lica” na Kontakt Plus radiju.

sasa-trpkovic-razvoj-mladih-talenata-misija-kk-poletarac-video

Radio Kontakt Plus

Košarkaški klub “Poletarac” iz Kosovske Mitrovice, iako osnovan pre nešto više od 11 godina, važi za rasadnik mladih talenata. Za relativno kratko vreme, ovaj mitrovički tim je ostvario veoma zapažene rezultate.

„Davne 2008. godine je oformljen klub, sa tadašnjim predsednikom kluba Nebojšom Ilićem i trenerom Filipom Miladinovićem, koji su imali zaista izvanredne rezultate. U periodu od 2008. do 2012. godine bili smo prvaci u Raško-kosovskom okrugu, u svim kategorijama, počevši od mlađih pionira, pionira, kadeta pa do juniora,“ - kaže Trpković.

U klubu treniraju dve grupe dečaka. Sa dečacima od 10, 11 i 12 godina radi Nebojša Ilić, dok sa kadetima, tj. tinejdžerima od 15, 16, 17 godina radi Saša Trpković. Trpković kaže da se treninzi održavaju na dve lokacije i da su zadovoljni uslovima za rad.

„Uslovi su korektni. Direktor nove sportske hale, Goran Kovač, nam je ustupio 2 termina, tako da treniramo 2 puta nedeljno u novoj hali sportova i 3 puta u sali OŠ ‘Branko Radičević’. Treninga nikada dosta, ali sa tih 5 termina nedeljno - mi smo zadovoljni.“

Decu je veoma teško zainteresovati za sport u eri društvenih mreža, kaže naš sagovornik.

„Danas je to vrlo teško. U eri Facebook-a, mobilnih telefona i svega ostalog - teško je zainteresovati decu za sport. Postoji ta zdrava konkurencija u vidu KK ‘Trepča’, KK ‘Zvečan’ i muška i ženska sekcija... Svako se bori za svoje parče hleba,ali  dece imamo dovoljno...“

Košarkaši Poletarca takmiče se u Raško-kosovskom okrugu. Da klub dobro funkcioniše, dokaz je to što su članovi nekih prethodnih generacija sada deo nekih beogradskih timova.

„Tu su ekipe iz Raške, Novog Pazara, Kraljeva, Tutina… Mogu da kažem da je liga kvalitetna. Cilj kluba nije da ‘jurimo’ rezultat, već rad na individualnoj tehnici, na usavršavanju mladih  igrača. Misija našeg kluba je ustvari stvaranje nekih novih talenata. Mislim da radimo dobar posao. Preprošle godine imali smo jednu izvanrednu generaciju i ti momci su završili u nekim beogradskim klubovima, otišli su tamo na studiranje, tako da smo ponosni što se toga tiče,“ - dodaje Trpković.

U Poletarcu kažu da nisu zadovoljni učinkom ekipe ove sezone, jer su od početka prvenstva zabeležili nekoliko poraza, ali poručuju da će se potruditi da se vrate na pobednički kolosek.

Trenutna politička situacija utiče na nastupe ovog sportskog kolektiva, ali i na gostovanje drugih ekipa na Kosovo. Postavlja se pitanje zašto je KK "Poletarac" primoran da sve svoje mečeve umesto kao domaćin u novoj hali sportova u Mitrovici, u dosadašnjem delu sezone igra na gostujućim terenima.

„Pre 3 nedelje je bio presedan, kada je ekipa Tutina došla do Brnjaka i vraćena nazad, uz obrazloženje da nije dozvoljeno odigravanje mečeva u severnom delu Mitrovice. Dobili smo iz košarkaškog Saveza neko cirkularno pismo, u kojem se navodi, da bi bilo najbolje da sve utakmice prvog dela prvenstva igramo kao gosti. Pobunili smo se, jer mislimo da naša deca zaslužuju da njihovi roditelji, prijatelji, devojke, dođu da ih bodre i da gledaju utakmice u Mitrovici, jer zašto je onda ova nova hala napravljena..?! Šteta je da naša deca igraju samo ‘na strani’.. Prolivaju znoj pet puta nedeljno, marljivo rade na treninzima, a onda kada utakmica pred svojom publikom treba da bude nagrada za sve to - mi moramo da igramo svoje mečeve isključivo kao gosti. Nadamo se da će se to promeniti,“ - kaže Trpković.

Klupske finansije nisu sjajne, ali kako u klubu kažu - “ne žalimo se, već se borimo”.

„Opština Severna Mitrovica nam plaća putne troškove. Klub ima neke svoje zalihe od ranije, što se tiče dresova, opreme i ostalog. Deca sama kupuju patike, jer kao klub nismo na nekom zavidnom nivou kada su finansije u pitanju. Ne žalimo se, borimo se koliko možemo,“ - kaže Trpković.

Iako je više od dve decenije u sportu, Trpković još uvek ima glad za pobedama i želju i volju da svoje znanje prenese na mlađe generacije. Od svojih najvećih uspeha izdvaja sledeće:

„Trenirao sam zaista dosta ekipa u ovom našem gradu. Davne 2001. godine, kada sam postao trener ženske ekipe Trepče, imali smo izuzetnu saradnju sa tadašnjim trenerom KK ‘Partizan’ - Marinom Maljković, koja je sadašnji selektor naše ženske reprezentacije. Doveli smo nekoliko igračica na pozajmicu, tako da smo iz najnižeg ranga sa tom ekipom došli čak do Prve B lige, što je veliki uspeh bio. Nakon toga sam radio i u KK ‘Zvečan’ sa kadetima koji su igrali u Triglav ligi, izuzetno jakom takmičenju, čiji su deo bile i ekipe Crvene zvezde, Partizana, Mega Leksa... I dalje mi odlazak na trening predstavlja zadovoljstvo. Kada se čovek zaljubi u sport, onda zauvek ostaje deo toga.“

Kao najteži momenat u karijeri, Trpković navodi primer dok je bio trener seniora KK “Trepča”. U sezoni koja je obećavala, tim se borio za ulazak u viši rang i nekoliko kola pre finiša prvenstva bio lider na tabeli. Međutim, bodovna prednost je ispuštena, pa je samim tim propuštena prilika da se plasiraju u jače i konkurentnije takmičenje, i pored velikog ulaganja, želje i volje.

Trener kadeta KK “Trepča”, mladima poručuje kratko i jasno - bavite se sportom.

„Poručio bih mladima da se bave sportom. To možda jeste otrcana fraza, ali treba decu skloniti sa ulice i usmeriti ih da svu svoju negativnu energiju izbace na treninzima. Možda se nađe neki talenat koji će završiti u nekom velikom klubu. Kao što je primer malog Miletića (Dušana) iz Zvečana, koji je trenutno u Partizanu i koji je bio čak u startnoj petorci u derbiju protiv Crvene zvezde,“ - poručuje Trpković.

Kompletan intervju poslušajte ovde:

Serijal emisija pod nazivom “Sportska lica“ realizuje se u okviru projekta “Promocija sporta i zdravog života na lokalnim medijima”, a podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Tagovi: KosovoSportska lica

Povezane vesti