KFOR

Stoltenberg: Podrška KFOR-a dijalogu Beograda i PrištineGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas, posle sastanka ministara odbrane zemalja članica Alijanse u Briselu, da trupe KFOR-a podržavaju napore diplomata Evropske unije da ostvare napredak u dijalogu Prištine i Beograda.

stoltenberg-podrska-kfor-a-dijalogu-beograda-i-pristine

Foto: Tanjug

"Zapadni Balkan je region u Evropi gde Evropska unija i NATO veoma blisko sarađuju. Pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata, prvo u Bosni i Hercegovini, zatim na Kosovu. Imamo svoje prisustvo, misiju KFOR-a na Kosovu. Saveznici su posvećeni da nastave da doprinose snagama", rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanja novinara sa Zapadnog Balkana.

Naveo je da je na današnjem sastanku bilo novih najava pojedinih zemalja da se pojača podrška misiji KFOR-a i kazao da je vidno "povećanje tenzija na Kosovu, ne samo u vezi sa pitanjem registarskih tablica".

Govoreći o Bosni i Hercegovini, rekao je da je u pitanju jedna od zemalja koje su na putu ka članstvu u NATO, što Alijansa podržava, ali je istakao da će ta odluka na kraju biti odluka BiH.

Dodao je da ta odluka mora da bude nešto što Bosna i Hercegovina želi, jer "NATO poštuje odluke svih zemalja koje same biraju svoj put".


Tagovi: KFOR Briselski dijalogNATOJens Stoltenberg

Povezane vesti