Sportska lica

„Trepča se takmičila sa najboljima, zaslužuje da ima školu rukometa“ (AUDIO, VIDEO)Postoji li recept za uspeh, može li rukometni klub "Trepča" ove sezone da izbori plasman u viši rang, ko je čovek koji sa klupe vodi mitrovičku ekipu?! Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja dobili smo od Branka Jakšića, stratega rukometaša "Trepče" u emisiji "Sportska lica", koja se emituje na Kontakt Plus radiju.

trepca-se-takmicila-sa-najboljima-zasluzuje-da-ima-skolu-rukometa-audio-video

Radio Kontakt Plus

Branko Jakšić, van terena, zaposlen je u Muzičkoj školi “Miodrag Vasiljević”, oženjen i ima dvoje dece. Osim sportom, bavi se i ugostiteljstvom.

“Trepča” je prvi klub koji vodi sa klupe. Ovo mu je drugi mandat, jer je trener mitrovičkih rukometaša bio i pre četiri godine. 

Ograničenja ne postoje kada je rukomet u pitanju, iako važi za veoma grub sport.

„Sa treninzima može da se krene sa 5, 6 godina. Rukometni Savez Srbije organizuje Mini-maxi lige za decu od 6 do 12 godina. Nisu bitne ni godine, a ni pol. Ipak, mislim da je bitno krenuti da se radi sa decom dok su još mala, da bi što pre savladala osnove i zavolela ovaj sport,“ - kaže Jakšić.

Ipak, daje blagu prednost muškarcima kada je rukomet u pitanju, jer kako kaže, za uspešno bavljenje ovim sportom je srčanost ključna.

„Naravno da ovaj sport ima svojih mana. Dosta povreda ima, jer je ovo zaista grub sport. Ovo je pravi muški sport, za momke koji imaju srca.“ 

"Trepča" nema svoju školu rukometa, jer do nedavno Kosovska Mitrovica nije imala halu sportova, pa su sportski kolektivi u ovom gradu bili uskraćeni za štošta.

Ipak, u klubu kažu da postoji plan, da se od naredne godine krene sa radom sa mlađim kategorijama.

„Trenutno klub ima samo seniorski tim. Razgovarao sam sa predsednikom kluba, imamo u planu da se od sledeće godine krene sa radom sa mlađim kategorijama, jer moramo da mislimo na budućnost kluba. Trepča je u vreme nekadašnje Jugoslavije bila u Prvoj ligi, takmičila se sa najboljima, tako da zaslužuje da ima svoju školu rukometa. U prethodnih par decenija bili smo bez uslova za rad, nismo imali sportsku halu pa se to odrazilo na rad kluba. Nadam se da će period pred nama doneti neke nove uspehe Trepči,“ - kaže Jakšić.

Seniorski tim trenira četiri puta nedeljno i svoje mečeve u prvenstvu kao domaćin igra u hali sportova u Mitrovici. Strateg ovog tima kaže da su veoma zadovoljni uslovima za rad.

RK "Trepča" se prema Jakšićevim rečima finansira isključivo iz budžeta Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. Drugih prihoda nemaju.

Mitrovički rukometaši takmiče se u Prvoj ligi Zapad. “Trepča” zauzima 6. poziciju na tabeli, uz 6 bodova manje od prvoplasiranog tima - Kruševca. Međutim, Mitrovčani imaju 3 zaostala meča, koja tek treba da odigraju.  

Trener ovog tima hvali svoje igrače i njihov odnos prema dresu koji nose.

„Prezadovoljan sam učinkom svoje ekipe u dosadašnjem delu sezone. Moram da pohvalim igrače i njihov odnos prema treninzima, klubu i mečevima, stvarno nemam šta da zamerim. Mislim da smo jedina ekipa u prvenstvu koja nije poražena na gostujućem terenu,” - kaže Jakšić.

Rukometaši “Trepče” imaju svog lidera na terenu. Međutim, trener Jakšić kaže da je ovo timski sport i da je kolektiv na prvom mestu.

„Najiskusniji je Vladimir Milić, koji nosi ekipu ali on sam ne može bez svojih saigrača. Nije bitan pojedinac, bitan je kolektiv. Možemo imati 10 kvalitetnih igrača, ali ako nisu skladan kolektiv i ne dišu kao jedan onda nema ništa od tog tima,“ - smatra on.

Da trenutna politička situacija utiče na putovanja njegovog ali i na gostujuće timove, potvrdio je strateg "Trepče".

„Na nas ne utiče toliko, ali na gostujuće ekipe veoma jer imaju problema na granici. Problem je što ne mogu da dođu u trenerkama sa obeležjima kluba, već su primorani da putuju u civilu...“

On dodaje da recept za uspeh postoji, a sastojci su rad, red i disciplina.

Trener Jakšić imao je zanimljivu igračku karijeru i beležio je velike sportske uspehe.

„Bio sam juniorski prvak Jugoslavije sa klubom 'Crvenka'. Sa istim timom stigao sam do finala Kupa Jugoslavije 1997. godine, a sa RK 'Jugović' iz Kaća smo izborili plasman u Evropu. Bio sam član RK 'Vojvodina' iz Novog Sada i RK 'Mornar' iz Bara. Sada mi je cilj da kao trener Trepče budem uspešan barem približno kao što sam kao igrač bio.“ 

Kada je budućnost u pitanju, strateg mitrovičkog kluba ima samo jedan cilj.

„Ove godine nam se ukazala prilika da uđemo u viši rang. Sad, da li ćemo mi tu šansu iskoristiti - sve to zavisi od nas,“ - poručuje Jakšić.

On dodaje da Mitrovčani prate svoj rukometni klub, ali još uvek u ne tako velikom broju.

„To je verovatno posledica toga što dugo nismo imali sportsku halu u našem gradu. Pozivam ih da dođu kada god igramo kod kuće, da nas podrže.“

Kompletan intervju poslušajte ovde:

Serijal emisija pod nazivom “Sportska lica“ realizuje se u okviru projekta “Promocija sporta i zdravog života na lokalnim medijima”, a podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Tagovi: Sportska lica

Povezane vesti