Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

SNV traži od vladike Teodosija da dozvoli održavanje njihovog skupa u porti manastira Gračanica

Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća KiM uputio je molbu vladiki Raško-prizrenskom Teodosiju da dozvoli održavanje Sabora u porti manastira Gračanica i u tu svrhu postave šatore.
Image

Oni navode da su Srbi sa Kosova i Metohije „bili u identičnoj situaciji (pre 30 godina) kada je tadašnja Miloševićeva vlast zabranila sve sale na Kosovu i Metohiji da se održi Nacionalno savetovanje koje je organizovao Srpski pokret otpora“.

„Tada je blagopočivši vladika Artemije dao blagoslov da se postave šatori u porti manastira Gračanica. Savetovanje je održano 20. maja 1995. godine, (pod šatorima kraj manastira), a skup su blagoslovili i na njemu govorili blagopočivši mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije, smatrajući da ne učestvuju u radu političkog skupa, već u borbi srpskog naroda za opstanak, gde je crkva kroz istoriju imala svoju važnu ulogu“ – navodi se u molbi dostavljenoj medijima.

Oni u svojoj molbi navode da bi skupu trebalo da prisustvuje 400 zvanica. Predlažu da Sabor bude održan oktobra – 14, 15, 21, 22, 28. ili 29. – u vremenu od 11 do 16 časova, ali dodaju da je na vladiki da odluči kada je to najprikladnije kako Sabor ne bi ometao redovne crkvene službe.

„Imajući u obzir da i Vi kao naš vladika i kao deo ovog naroda, osećate i živite našu zajedničku tragediju, očekujemo da ćete na naš zahtev pozitivno odgovoriti. Ujedno Vas pozivamo da blagoslovite ovaj istorijski skup i uzmete učešće u njegovom radu“, navode i dodaju da ukoliko ne dobiju odgovor do 22. septembra da će smatrati da je njihov zahtev odbijen.

Iz SNV-a podsećaju da 26. avgusta nisu uspeli da održe zakazani Sabor, čije je održavanje najavljeno u Domu kulture Gračanica, te da su se nakon toga ponovo obratili Domu kulture u Gračanici i još pet domova kulture na Kosovu i Metohiji u: Leposaviću, Zubinom Potoku, Štrpcu, Šilovu, Ranilugu i Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici.

„Do 15. septembra, kada je bio rok za davanje saglasnosti, niko od njih nije odgovorio na naš zahtev (osim Doma kulture u Zubinom Potoku, koji nas je odbio bez obrazloženja)“ – dodaju iz SNV-a.

„Oni koji nas odbijaju, i pored velelepnih sala, upućuju nas da Sabor održimo u kafanama i oronulim seoskim domovima, što je ispod svakog dostojanstva i pokazuje njihov kukavičluk“, dodaju, tvrdeći da na taj način sprovode naredbe predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Srpske liste i potrepdsednika ove liste Milana Radoičića.

„Na to nismo pristali, jer naš Sabor ima uzvišeni nacionalni cilj. Želeli smo da (u domovima kulture koji su gradili naši dedovi i očevi) stvorimo mogućnost da predstavnici Srba sa Kosova i Metohije u demokratskoj i dostojanstvenoj atmosferi progovore o katastrofalnoj politici Aleksandra Vučića, o egzodusu i poslednjem etničkom čišćenju koje vrše beskrupulozne albanske vlasti, ali i o ‘nezaniteresovanoj’ međunarodnoj zajednici i njenom saučešću da sa Vučićem i Kurtijem konačno, na svoj način ‘reše’ naš problem!“

Iznose snažne kritike i optužbe na račun vladajuće stranke – Srpske napredne strane – o korupciji i „milijardama evra“, o „sirotinji koje je sve više na kazanima narodnih kuhinja“, o nezadovoljstvu, kako su istakli – uplašenog naroda koji zbog „straha ne sme da podigne glas“, o, kako dalje tvrde – masovnom odlasku mladih zbog „nezaposlenosti i besperspektivnosti“, te o 40.000 Srba koji „su za vreme ‘naprednjačke vlasti’ napustili“ Kosovo i Metohiju.

„Nažalost, aktuelna vlast i njegovi trabanti manipulacijom preko medija, zabranom korišćenja sala, obračunom sa neistomišljenicima, sve to vrlo pokvareno prikrivaju. Sve je naopako – patriote proglašavaju izdajnicima, a oni koji najočiglednije izdaju, dele i razgraničavaju Kosovo, postali su patriote!?“ – zaključuju iz SNV-a.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.