Besplatni preventivni kardiološki pregledi 4. i 5. novembra u KBC Kosovska Mitrovica

Besplatni preventivni kardiološki pregledi vršiće se sutra i prekosutra (4. i 5. novembar) u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica.
Image
Foto: Kontakt Plus

Zamenica direktora KBC Kosovska Mitrovica, dr Danica Radomirović, kazala je da će pregledi bez zakazivanja biti vršeni u periodu od 8h do 16h na prijemnom odeljenju te ustanove.

Dežurni lekari će raditi provere zdravstvenog stanja zainteresovanih građana uz pomoć elektrokardiograma, kroz merenje krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, triglicerida i holesterola, objasnila je ona.

„Kardiološki problemi su ogromni među građanstvom, ne samo u Srbiji nego i u čitavom svetu. Nažalost, odnose veliki broj života. Faktori rizika koji mogu da dovedu do kardioloških oboljenja su gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost i porast krvnog pritiska. To je nešto što želimo da ovim preventivnim pregledima sprečimo“, kazala je dr Radomirović.

Naglasila je da svi oni koji žele da budu pregledani od strane lekara ne moraju kod sebe imati čak ni zdravstvenu knjižicu.

Doktorka je pozvala stanovništvo na severu Kosova da bude deo akcije koja se organizuje u više od 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Kada je reč o nestašici lekova i ostalog medicinskog materijala neophodnog za rad KBC Kosovska Mitrovica i lečenje pacijenata, dr Radomirović je navela da ima naznaka da će se situacija popraviti u narednom periodu.

„Što se isporuka tiče, mogu samo da vam kažem da je stigao jedan kamion sa kiseonikom, tako da će nam te zalihe biti dovoljne za nekih mesec dana, u zavisnosti od potrošnje. Za ostalo ne mogu da vam dam potpunu informaciju, ima nagoveštaja da će to u dogledno vreme da se reši pozitivno“, dodala je.

Podsetimo, tokom oktobra u KBC Kosovska Mitrovica vršeni su besplatni preventivni pregledi štitaste žlezde, dojke i prostate.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.