Bisljimi: Ugovor KEDS-Elektroserver – korak napred u „normalizaciji“ naplate i snabdevanja električnom energijom na severu

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi kazao je da je potpisivanje ugovora između KEDS-a i Elektrosevera korak napred u normalizaciji naplate i snabdevanje energijom u četiri opštine na severu.
Image
Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, rad na severu odvijaće se u okviru „pravnog i regulatornog okvira Republike Kosovo“.

„Potpisivanjem komercijalnog ugovora između KEDS-a i Elektrosevera, prema tački 3. Mape puta energetskog sporazuma, napravljen je dalji korak ka normalizaciji snabdevanja energijom i naplate u četiri opštine na severu Kosova. Više od godinu dana nakon usaglašavanja Мape puta i nakon što je naša strana odmah ispunila svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma, Elektrosever je pristao da potpiše ugovor. Rad i na severu će se odvijati u okviru pravnog i regulatornog okvira Republike Kosovo, kao i na celoj teritoriji naše zemlje“, naveo je Bisljimi.

Dalje, naglasio je da sada mora da se pristupi ostalim neophodnim koracima „kako bi se stalo na kraj nezakonitom neplaćanju struje posle više od 20 godina“.

„Kosovo je u kontinuitetu igralo konstruktivnu ulogu i izvršavalo sve svoje obaveze, tako da očekujemo i zahtevamo isto od druge strane, da završimo ovaj proces“, dodao je Bisljimi.

Elektrosever je vlasništvo Energetske kompanije Srbije EPS (Elektroprivreda Srbije).

Dobio je licencu za rad od Kancelarije energetskog regulatora Kosova (ERO). Kosovo i Srbija su 21. juna potpisali Mapu puta za implementaciju Energetskog sporazuma, koji je postignut 2013. godine u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

Ovim sporazumom predviđeno je da se reguliše pitanje snabdevanja i naplate električne energije za četiri opštine na severu Kosova, naseljene većinom Srbima.

Kallxo


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.