Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

U Prištini i Beogradu niz aktivnosti
Image
Foto: Getty Images

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Deveti maj se od 1950. godine slavi i kao Dan Evrope.

U Prištini i Beogradu se ovaj dan obeležava nizom aktivnosti.

Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi. Od tada se 9. maj obeležava kao Dan pobede.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor.

U Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja definitivni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu „Misuri“ u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bačenih atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina našla se 61 država i oko 110.000.000 vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, među njima je bilo 38 do 55 miliona civila.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

Obeležavanje Dana pobede
Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović predvodiće u 11 časova državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, saopštilo je ministarstvo.

Ceremoniji obeležavanja prisustvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora.

U 13 časova kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali, venac će položiti i odati počast pomoćnik ministra Sanja Lakić.

U 20 časova u Narodnom pozorištu biće održana Svečana akademija.

Dan Evrope

Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana – 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

Obeležavanje Dana Evrope

Na Kosovu je danas neradni dan.

Kancelarija EU u Prištini proslavu započinje u 12.45 časova, na trgu „Zahir Pajaziti“ u Prištini, a ovaj dan obeležiće i u severnom delu Mitrovice.

Ambasador EU, Tomaš Sunjog, i gradonačelnik Prištine, Perparim Rama će potom u 13 časova svečano otvoriti proslavu na ovom trgu.

Potom će u večernjim satima Sunjog otvoriti i koncert „Šopen Piano Fest“ u amfiteatru Narodne biblioteke u Prištini.

U severnom delu Mitrovice predviđena su dva događaja – izložba i koncerti.

Najpre će u prostorijama Evropske kuće, u 13.00 časova, biti otvorena dečja izložba.

Obeležavanje Dana Evrope biće nastavljeno u večernjim satima, uz muziku.

Za ljubitelje dobrog zvuka i atmosfere, lokalni bendovi „Something Went Wронг“ i „Gruv hijena“ održaće koncert u MRS klubu, od 20.00 časova.

Ulaz je slobodan.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.