Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Obeležava se sećanje na 11. novembar 1918. godine, kada je u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša potpisano primirje u Prvom svetskom ratu između sila Antante i Nemačke.
Image
Foto: Andrej Isakovic/AFP

Pregovori o uslovima mirovnog sporazuma su nastavljeni i dogovoreni Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Dokument o primirju je sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš.

Pomenuti dokument je predviđao prekid neprijateljstva, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica.

Simbol ovog praznika je Natalijina ramonda – cvet koji kada se potpuno osuši može ponovo da oživi posle kiše ili malo zalivanja.

Taj cvet je 1884. godine otkrio Sava Petrović – lekar na dvoru kralja Milana, nazvavši ga po kraljici Nataliji.

Ramonda je simbol izdržljivosti srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ali i simbol stradanja Srba koji su uspeli ponovo da obnove svoju državu.

Ukazom prestolonaslednika princa-regenta Aleksandra II Karađorđevića, 5. aprila 1920. godine ustanovljena je “Albanska spomenica”, medalja za sve pripadnike srpske vojske koji su se povlačili preko Albanije tokom zime 1915/1916.

Amblem Dana primirja čine motivi cveta Natalijine ramonde i “Albanske spomenice”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.