Dr Novaković: Evidentiran stomačni „rota“ virus, lako se prenosi, potrebno pooštriti mere higijene

Povećan broj pacijenata koji imaju stomačne tegobe
Image
Foto: Kontakt Plus

Na teritoriji kosovskomitrovičkog okruga povećan je ovih dana broj pacijenata koji imaju stomačne tegobe, a u Zavodu za javno zdravlje i na dečjem odeljenju Kliničko-bolničkog centra evidentirani su slučajevi „rota“ virusa. S obzirom na to da ima i negativnih na ovaj virus a imaju slične simptome, u cirkulaciji su verovatno i „adeno“ i ostale virusne infekcije, potvrdila je za Radio Kosovsku Mitrovicu epidemiolog dr Desanka Novaković.

„U poslednje vreme se povećao broj pacijenata koji se javljaju sa stomačnim tegobama a naročito dece. Dokazano je da je u cirkulaciji ‘rota’ virus, mada svi oboleli sa istim tegobama nisu pozitivni, tako da se smatra da su prisutni i drugi virusi.“

Ukazuje da „rota“ virus najčešće srećemo kod male dece i beba, ali mogu oboleti i deca predškolskog uzrasta. Mogu da obole i starija deca i odrasli, ali ređe. Osnovni simptomi su povraćanje i dijareja, može se javiti i povišena temperatura, mučnina i bol u stomaku.

„To su simptomi koji dominiraju i ovo je jako zarazan virus. Inkubacija traje oko 48 sati, a pacijenti boluju između tri i osam dana“, navodi dr Novaković.

Izvor zaraze je oboleo čovek ili asimptomatski vironoša (osoba koja nema nikakve simptome, poseduje virus i može da ga prenese), dodaje.

„Rota virus se oslobađa fekalijama, u velikim količinama može dosta da kontaminira okolinu. Osnovni mehanizam prenošenja je fekalno-oralni put, a može da se prenese i putem vode, hrane i kontaminiranih predmeta. S obzirom na to da je lako prenosiv, mogu se javiti i epidemije u vrtiću. Iako je crevno oboljenje, postoji mogućnost i respiratornog prenošenja, tako da nisu retke čitave epidemije u kolektivima (vrtići i škole). Mi za sada takve podatke još uvek nemamo“, kaže dr Novaković i dodaje: „U razgovoru sa pedijatrima došli smo do saznanja da se povećao broj dece sa stomačnim tegobama, koja su zatražila lekarsku pomoć, ali da se ta deca leče uglavnom u kućnim uslovima izuzev dvoje ili troje, koja su hospitalizovana“, objasnila je dr Novaković.

Dr Novaković je rekla da nema mesta panici, da je ova situacija karakteristična za ovaj period godine i za tu uzrasnu grupu i da je lečenje uglavnom simptomatsko.

„Važno je da ne dođe do dehidratacije, deca moraju da se rehidriraju, da uzimaju veće količine tečnosti bilo peroralno (da piju), a ukoliko ne mogu onda infuziono. Deca a naročito bebe su sklone dehidrataciji, što može dovesti do poremećaja odnosno elektrolitnog disbalansa”, navela je.

Uputila je savet roditeljima i rekla da za sve dijareje (prolive) koji traju duže od 24 sata, a uz to deca i povraćaju i imaju temperaturu, malaksala su, razdražljiva, te zbog jako lakog prenošenja, potrebno je odmah da se jave lekaru kako bi se počelo sa blagovremenim lečenjem.

„Savetujem u ovoj situaciji pooštrene mere lične higijene zbog fekalno-oralnog načina prenošenja virusa. Obolele izolovati i redovno održavati ličnu higijenu i higijenu prostorija. Takođe je potrebno sterilisati pribor za jelo, ali i redovno provetravati prostorije”, zaključila je dr Novaković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.