Gračanica: Stara basna o gavranu i lisici u novom scenskom ruhu

Talentovani mladi glumci amaterskog pozorišta (AP) „Janićije Popović“ sinoć su u Domu kulture „Gračanica“ premijerno izveli komad „Stilske igre“ u režiji Dejana Cicmilovića. 
Image
Foto: Kim

Bili su nagrađeni dugotrajnim aplauzom publike. Sav prihod od prodatih karata biće prosleđen teško obolelom Branku Antiću iz Beograda.

„Stilske igre“ su nastale na radionici koja je trajala mesec i po dana, rekao je Aleksandar Gudžić koji ispred Doma kulture „Gračanica“ brine o radu malih glumaca.

„U predstavi se vidi šta su članovi dramske grupe Doma kulture ‘Gračanica’ uspeli za to vreme da urade i koliko su naučili da ulaze iz lika u lik. Metodologija koju je, radeći sa ovom decom koristio reditelj Dejan Cicmilović, inače profesor na Fakultetu umetnosti u Mitrovici, slična je onoj koja se koristi u radu sa studentima glume. Naravno, prilagođena deci“, dodao je on.

Mališani su se vrlo uspešno, između ostalog i zahvaljujući vrlo dobrom tekstu nastalom prema romanu Simona Markovića, poigravali poznatom basnom „Lisica i gavran“, provlačeći je kroz razne književne i vanknjiževne stilove, žanrove i forme.

Naslov komada je svojevrsni omaž Rejmonu Кenou i njegovim „Stilskim vežbama“, čuvenoj zbirci od 99 prepričavanja iste priče, svaki put u drugom stilu.

Izvođenje predstave „Stilske igre“ je imalo humanitarni karakter, pa će prikupljena suma od 69.000 dinara biti prosleđena teško obolelom dobrotvoru Branku Antiću, predsedniku NVO „Srpska solidarnost“, koji se bori protiv kancera.

Pokrovitelji Stilskih igara su Ministarstvo kulture i informisanja i Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Aleksandar Gudžić je najavio da će 27. decembra na istom mestu biti izvedena baletska predstava „Lepotica i zver“ koju će prirediti učenice Baletske škole Doma kulture „Gračanica“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.