Izložba Crnog otvorila Vidovdanske svečanosti

Izložbom Nikole Ilića Crnog sinoć je započela Vidovdanska likovna kolonija, a ujedno su otvorene i ovogodišnje Vidovdanske svečanosti.
Image
Foto: Kim

Prva samostalna izložba Nikole Ilića Crnog nosi naziv „Između krajnosti“. Nastajala je od završetka njegovih studija dana pa do danas.

Sadrži skup grafičkih radova i slika, a jedan od radova nosi ime po Nikolinom rodnom selu „Lepina“.

Umetnik je istakao da izložba sadrži radove iz njegova „tri života“. Prvi je iz perioda rada u Alternativnom kulturnom centru u Gračanici od 2012. do 2016. godine.

„Inspirisan svojim zavičajem i vođen sopstvenim emocijama nastale su grafike koje su oslobođene suvišne deskripcije i konkretnih predmeta u cilju prikazivanja nevidljivog funkcionisanja uma, uz svu slobodu likovnog izražavanja“, kazao je autor.

Drugi životni ciklus je, kazao je Crni, period pandemije korona virusom. Sadrži skup slika „Odgovor formi“. Treći ciklus nastaje 2022. godine. U pitanju je tehnika lepljenja osušene boje, a naziva se „Pećina 1, đubrište“.

Crni je prošlogodišnji dobitnik likovne nagrade „Dimitrije Popović“ koja se tokom obležavanja Vidovdanskih svečanosti dodeljuje mladim likovnim stvaraocima.

Njegova izložba, jedna od najposećenijih poslednjih godina. Okupila je njegove kolege, prijatelje, meštane centralnog i severnog Kosova.

O radu Nikole Ilića Crnog govorio je i direktor Doma kulture „Gračanica“ Živojin Rakočević.

„On pripada, kao i svi umetnici, osobenim ljudima, ali on poseduje jednu retku osobinu, Nikola Ilić Crni može najduže da izdrži da ne sluša čoveka, ali ima jedan čovek koga on neprestano sluša i u kom prolazi njegovo stvaranje i njegov život, taj čovek se zove Branimir Džoni Štulić i ta urbanost koja se zatekla u Nikoli Iliću Crnom je srce našega opstanka. Otkuda je on ovako urban i zašto je on ovako urban? Zato što su se u njemu, kao i u ovoj galeriji i vama stekle sve naše izgubljene galerije, svi naši gradovi, svi naši zaboravljeni prostori, svi naši umetnici koje malo zaboravljamo“, kazao je Rakočević.

Stvaralaštvo na Kosovu je, prema rečima Rakočevića, pravo blago.

„Savremeno stvaranje Kosova i Metohije je jedna zapostavljena oblast u kojoj zatrpani političkim dešavanjima ne vidimo briljanta ostvarenja savremene umetnosti.“

„Grafički listovi Nikole Ilića detektuju delikatne i neočekivane likovne odnose, koji se, otisnuti na grafičkom papiru preobražavaju u domišljatoj ideji skeniranog, nevidljivog sloja u materijalnom i duhovnom svetu. Slikarski ciklusi Nikole Ilića proizilaze iz posve drukčijih nastojanja da se uskladi i realno sa stvarnim prostorom, slikom kao poljem unutar koje su moguće svakojake transformacije“, napisao je o izložbi „Između krajnosti“ u predgovoru kataloga, istoričar umetnosti, dr Danilo Vuksanović.

Sinoć je otvorena i 26. likovna kolonija „Vidovdan 2024“ na kojoj učestvuju istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva: Joškin Šiljan (Grdelica), Marija Knežević (Beograd), Nikos Arvanitidis (Novi Sad), Maja Đokić Mihajlović (Beograd), Slobodan Timčevski (Skoplje), Maga Nikić (Kragujevac), Filip Baralić (Užice), Vladimir Antić (Kosovska Mitrovica), Igor Stanoevski (Skoplje) i Jovana Savić (Kosovo Polje).

Vidovdanske svečanosti otvorio je načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović.

„Drago mi je da se ove Vidovdanske svečanosti upravo događaju i organizuju ovde u Gračanici, pošto manastir Gračanica zauzima centralno mesto u našim životima, ne samo meštana Gračanice nego našeg naroda širom Kosova i Metohije. Mi moramo da negujemo Vidovdan“, kazao je Popović pohvalivši upravu Doma kulture na pripremi bogatog programa.

Sinoćni program je obeležio nastup balerina Baletske škole Doma kulture „Gračanica“, ali i nastup mlade pijanistkinje Irene Gudžić, učenice Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Tokom obeležavanja Vidovdanskih svečanosti organizovaće se brojni kulturno-umetnički događaji, te izbor „Kosovke devojke“, svečana akademija…

Program će trajati do Vidovdana – 28. juna.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.