Kancelarija za KiM: Porodice otetih novinara, kolege i javnost, 25 godina čekaju pravdu

Godišnjica otmice novinara Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića
Image
Foto: Radio Mitrovica sever

Otmičari novinara Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića do danas nisu identifikovani i kažnjeni, a porodice otetih novinara, kolege i cela javnost, 25 godina čekaju na istinu i pravdu, što predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije podsećaju da se danas navršava 25 godina kako su na putu Orahovac-Velika Hoča oteti novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić, dok su bili na radnom zadatku i krenuli da izveštavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu.

„Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti su zato što su radili svoj posao, ali pre svega zato što su Srbi, a njihova otmica trebalo je da pokaže preostalim Srbima u Orahovcu, ali i na celom Kosovu i Metohiji, kakva sudbina čeka srpski narod u pokrajini“, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da je spomen-obeležje, postavljeno na putu Orahovac – Velika Hoča, na mestu gde su poslednji put viđeni Đuro Slavuj i Ranko Perenić, do sada rušeno osam puta.

Kancelarija za KiM ujedno ukazuje da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji i podseća da je Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, da je Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini, a da je Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao 9. septembra 2000. godine u Prištini. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, dok je Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan juna 1999. godine ispred izbegličkog centra u Prištini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo poziva EULEX i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i pronađu i procesuiraju počinioce ovog zločina, kao i počinioce ostalih nerasvetljenih zločina nad novinarima i srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

„Nažalost, novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku na Кosovu i Metohiji i danas se suočavaju sa brojnim problemima u radu, pretnjama i opstrukcijama vlasti iz Prištine, kao i zabranama da obavljaju svoju profesiju na prostoru pokrajine“, ističe se u saopštenju.

U Kancelariji očekuju da međunarodne institucije na KiM, shodno svom mandatu, pruže zaštitu novinarima i pruže im bezbednost i, kako se dodaje, civilizovane uslove za rad.

„Кancelarija za Кosovo i Metohiju će nastaviti da u kontaktu sa svim centrima uticaja na Кosovu i Metohiji traži rasvetljavanje ovog i svih ostalih zločina i ukazuje na težak položaj srpskog naroda u pokrajini“, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.