Kancelarija za KiM: Priština pokušava perfidnim i opasnim strategijama da preuzme crkve SPC

Reagovali iz Kancelarije za KiM
Image
Foto: Facebook

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenjuju da upad u posed crkve Svetog arhangela Mihaila u selu Rakitica od strane funkcionera iz Podujeva, predvođenih lažnim i samozvanim albanskim sveštenikom Nikolom Džufkom, predstavlja novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju raško-prizrensku, sa ciljem zatiranja i prisvajanja srpskog pravoslavnog verskog nasleđa na Кosovu i Metohiji.

„Ovakav nasilni i planski akt nesumnjivo nije mogao biti izveden bez znanja i podrške institucija u Prištini, na čelu sa Aljbinom Кurtijem koji svoje delovanje zasnivaju isključivo na obračunu sa svime srpskim na prostoru КiM“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije navode da „Priština i ekstremisti sistematski već više od dve decenije skrnave i organizovano, masovno uništavaju srpske crkve i manastire na prostoru Кosova i Metohije, kako bi sprečili povratak naroda na njihova vekovna ognjišta i zatrli seme srpskog postojanja, jer je i te kako dobro poznato da su naše crkve oduvek bile mesta sabiranja i sabornosti, kao i stub identiteta i duhovnosti našeg naroda“.

„Paralelno sa tim, vlasti u Prištini pokušavaju da različitim perfidnim i opasnim strategijama, hramove i manastire Srpske pravoslavne crkve preuzmu i proglase za deo takozvanog kosovskog nasleđa, a naposletku pribegavaju brutalnim upadima na posed svetinja SPC, upravo zbog snage i značaja koji srpska crkva ima za srpski narod na КiM“, navodi se u saopštenju.

Ukazuju da je ovo pitanje koje bi moralo da skrene pažnju kompletne međunarodne zajednice, jer je, dodaju, nedopustiv tretman ćutanja dok se ruše i skrnave srpski grobovi, prekopavaju srpske kosti, kamenuju srpske kuće, otima bespravno srpska zemlja, a sada i crkve.

„Eparhija raško-prizrenska upozorila je da je lažni sveštenik Džufka šarlatan regionalnih razmera koga je osudila Pravoslavna crkva Albanije i na čije je štetno delovanje već upozoravano i kao takav jedino uporište i podršku ima od predstavnika tzv. prištinskog političkog establišmenta“, zaključuje se u saopštenju.

Eparhija: Funkcioneri iz Podujeva sa lažnim sveštenikom provalili u crkvu u okolini Podujeva


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.