Kosovska vlada od četiri opštine na severu traži 12 miliona evra za struju

Kosovska vlada odlučila je da od četiri opštine na severu Кosova traži 12 miliona evra za plaćanje dela duga КOSTT-a kao rezultat preusmeravanja energije u evropsku prenosnu mrežu ENTSO-E.
Image
Foto: Kontakt Plus

Prema rečima kosovskog ministra finansija, Hekurana Muratija, koji je izneo predlog, zahtev za finansijsku podršku od КOSTT-a podnet je sa obrazloženjem da se time ugrožava likvidnost penala, prenosi Koha.

„Zahtev za finansijsku podršku dobili smo pre dva dana, jer kompanija ima problem sa likvidnošću i prete joj kazne, kao posledica energetskih devijacija u evropskoj prenosnoj mreži, odstupanja koja dolaze zbog četiri opštine na severu. Mi smo kao Vlada rekli da električnu energiju moraju da plate oni koji je troše i bez obzira na odstupanja ona će se smatrati dugom. S obzirom da su to potrošili građani koji žive u ove četiri opštine, više je nego ispravno da teret plaćanja ovog duga pada na njih. Кako bismo izmirili deo dugova, tražili smo od ove četiri opštine da svoj budžet iskazuju kao štednju, uključujući i Fond za razvoj koji je već dodeljen ovim opštinama. Ova sredstva biće iskorišćena za otplatu dela duga prema КOSTT-u”, rekao je Murati.

Prema njegovim rečima, Severna Mitrovica treba da izdvoji 6,5 miliona evra, Zvečan 1,1 milion evra, Zubin Potok 1,6 i Leposavić 2,6 miliona.

Kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić, bio je uzdržan od ove odluke, navodi Koha.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.