Kosovske vlasti postavile spomen-ploču na kafić „Panda“ u Peći

Na godišnjicu zločina u kafiću „Panda“ u Peći, osvanula je spomen-ploča koju su postavile kosovske vlasti. Za ovaj zločin, kosovski premijer, Aljbin Кurti, kaže da je „teroristički napad Srbije“.
Image
Foto: Facebook/Aljbin Kurti

Pre 25 godina, u kafiću Panda u Peći, ubijeno je šest srpskih mladića: Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Vukota Gvozdenović, Svetislav Ristić, Ivan Radević i Dragan Trifović.

Na ovaj zločin podsetio je i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji je na Fejsbuku naveo da Srbija i posle četvrt veka nastavlja da krije istinu o ubistvima srpskih mladića i da su oni ubijeni u pokušaju da se „opravda etničko čišćenje i genocid na Kosovu“.

„Srpske vlasti su 14. decembra 1998. godine inscenirale ubistvo srpske omladine u kafiću ‘Panda’ u Peći. Srbija je ubila šest mladih Srba, starosti 14, 16, 17, 18 i 24 godine, u pokušaju Miloševićevog režima da opravda etničko čišćenje i genocid na Kosovu“, napisao je Kurti.

Kurti tvrdi da je u vezi sa ovim slučajem tada u Peći uhapšeno više od 150 Albanaca.

„U junu 1999. godine, sa oko 400 drugih zatvorenika, poslati su u zatvor u Leskovcu, Srbija. U novembru 1999. godine, sud u Srbiji oslobodio je šestoricu. Zbog kršenja javnog reda i mira osuđeni su svaki na po godinu dana zatvora. Mesec dana kasnije, uz posredovanje međunarodnih organizacija, njih pet je oslobođeno. Behar Bajri je bio u zatvoru do 6. decembra 2000. godine“, navodi Kurti.

Dok, dodaje Kurti, „nepravedno zatvoreni mladi Albanci i dalje trpe posledice torture u srpskim zatvorima“, u Srbiji niko nije osuđen za ovaj slučaj.

Kurti je podsetio i na to da su roditelji ubijenih mladića zatražili da predsednik Srbije Aleksandar Vučić svedoči povodom njegovih izjava da „zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci“.

„Država Srbija i posle četvrt veka nastavlja da krije istinu o ubistvu srpske omladine. Kao da i dalje ne prihvata zločine počinjene nad Albancima tokom rata 1998-99.

Ovo ćutanje govori o nepromenjenom političkom stavu Srbije prema Republici Kosovo. To svedoči o tesnoj vezi između nepoznavanja njene zločinačke prošlosti i nepoznavanja naše nezavisnosti”, napisao je Kurti.

Uz objavu, Kurti je na Fejsbuku obelodanio i fotografije na kojima se vidi spomen-ploča postavljena na kafiću „Panda“ u kom su ubijeni srpski mladići.

„U jeku terora Srbije nad Albancima, na prostorije ovog kafića, 14. decembra 1998, po naređenju Državne bezbednosti Srbije, streljano je šestoro srpskih mladića“, piše, između ostalog, na novopostavljenoj spomen-ploči u Peći.

Na fotografijama koje je Kurti objavio, ispred i u nekadašnjem kafiću „Panda“, vidi se i delegacija koju predvodi kosovski ministar kulture, Hajrula Čeku.

Godišnjica zločina u kafiću ‘Panda’: Istina sakrivena 25 godina

Iako se danas navršilo 25 godina od ubistva šestorice dečaka u pećkom kafiću „Panda“, državni organi još nisu otkrili ko je naredio, organizovao i počinio taj zločin, piše Beta.

Pre četvrt veka, 14. decembra 1998, oko 20.00 časova, dvojica maskiranih napadača otvorila su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića „Panda“, među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18).

Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34) su teško ranjeni, dok je lakše ranjen Nikola Rajović (18).

Ljubomir Ristić otac stradalog Svetislava rekao je danas agenciji Beta da istraga koja se vodi u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu već godinama tapka u mestu, jer tužilaštvo neće da sprovede određene istražne radnje.

„Tužilaštvo ne radi ono što bi trebalo da radi. Tužilaštvo se komotno ponaša, a koji su razlozi posredi, to samo oni znaju. Zahtevali smo da se saslušaju bivši i sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ali niko od njih do sada nije dobio poziv iz tužilaštva“, rekao je Ristić.

Na pitanje zbog čega su tražili da se sasluša Nikolić, Ristić je rekao da je bivši predsednik Srbije rekao roditeljima ubijenih dečaka da je upućen u predmet i da će svi učesnici u tom zločini biti izvedeni pred lice pravde.

Roditelji i njihov pravni zastupnik advokat Ivan Ninić zatražili su 10. avgusta ove godine da tužilaštvo sasluša i Aleksandra Vučića povodom izjava o masakru u „Pandi“ koje je on od 2013. do 2018. godine u nekoliko navrata davao medijima, tvrdeći da taj zločin nisu počinili Albanci i da „gotovo sve zna“ o tome šta se dogodilo kobne noći u kafiću.

Komentarišući to što Vučić nije primio na razgovor roditelje stradalih u „Pandi“, iako je to u nekoliko navrata obećao pre godinu dana, Ristić je rekao da se Vučić poigrava sa bolom porodica.

„Tim svojim izjavama Vučić nas vraća na 14. decembar i povređuje našu bol. Zbog čega se Vučić tako ponaša, nikom od nas nije jasno“, naglasio je on.

Ponovio je da roditelji smatraju da se radi o državnom teroru par ekselans.

Ristić kaže da bi tužilaštvo moralo i da otkrije zbog čega je Državna bezbednost samo par dana nakon zločina uhapsila grupu Albanaca koja, kako je kasnije utvrđeno, nije imala nikakve veze sa ubistvom u „Pandi“.

„To što je tada uradila Državna bezbednost imalo je za cilj zamajavanje javnosti i skretanje istrage na suprotnu i pogrešnu stranu“, ocenio je Ristić.

Nekoliko dana posle zločina, Državna bezbednost je uhapsila i osumnjičila grupu lokalnih Albanaca, ali su oni pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

Potpredsednik Savezne vlade SRJ zadužen za Kosovo i Metohiju Nikola Šainović je tada saopštio da je slučaj „Panda“ rešen.

Bivši načelnik pećkog SUP-a Boro Vlahović izjavio je ranije medijima da je kriminalistička policija morala da prekine istragu u slučaju „Panda“ onog trenutka kada je Državna bezbednost za taj masakr osumnjičila grupu Albanaca iz naselja Kapešnica.

Istraga o masakru u kafiću „Panda“ pokrenuta je tek u novembru 2015. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Do sada je saslušano oko 40 svedoka, ali optužnica nije podignuta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.