Krađa u crkvi u Suvom Dolu

Vest je ažurirana.
Image
Foto: TV Most

Tokom noći izvršena je krađa u crkvi posvećenoj Svetoj Petki u multietničkom naselju Suvi Do u Mitrovici, potvrđeno je Radiju Kontakt Plus u Kosovskoj policiji.

Kako se navodi, ukradeno je 200 dinara i dve flaše rakije.

Slučaj je pokrenut i vodi se istraga zbog krivičnog dela „teška krađa“, kažu u policiji.

TV Most ranije je javila da su na obijena vrata naišli meštani i mitrovički paroh, koji su povodom praznika posvećenog prepodobnoj mučenici Paraskevi u narodu poznatoj kao Sveta Petka Trnova došli na liturgiju.

Kancelarija za KiM: Umesto da u miru i radosti proslave praznik, žitelji Suvog Dola sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija

“Samo dva dana nakon što je u mešovitom naselju Suvi Do, nadomak Кosovske Mitrovice, ispisan grafit terorističke „UČК“, na ambulanti, sinoć je obijena crkva Svete Petke u ovom mestu i to noć uoči obeležavanja hramovne slave”, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, na crkvi su obijena vrata i isprevrtane sveće.

Iz Kancelarije podsećaju da se crkva Svete Petke i ranije “često nalazila na meti vandala i ekstremista, a u mestu Suvi Do više puta je napadana i ambulanta”.

“Umesto da danas u miru i radosti proslave praznik, žitelji ovog sela sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija i pitaju se zbog čega ne mogu u miru da obeleže svoje verske svetkovine”, kaže se u saopštenju.

“Srpska pravoslavna crkva jedan je od stubova opstanka našeg naroda na Кosovu i Metohiji, a naše Crkve mesta zbora i okupljanja srpskog naroda u kojima bi trebalo da se osećaju bezbedno. Nažalost, ovakvi incidenti pokazuju da zapaljive izjave iz Prištine i prisustvo Кosovske policije na severu samo sokole izgrednike da udaraju na objekte koji su od vitalnog značaja za opstanak Srba na njihovim vekovnim ognjištima”, stoji u saopštenju.

12.55 – Srpska lista: Neki međunarodni zvaničnici iznošenjem brutalnih laži doprineli da se napadaju i Srbi i SPC

Iz Srpske liste najoštrije su osudili seriju incidenata u selu Suvi Do, nadomak Кosovske Mitrovice. Osuda dolazi usled obijanja i krađe crkve Svete Petke u ovom naselju.

“Mesecima unazad govorimo da antisrpska retorika i laži protiv Srba i Srpske pravoslavne crkve će podstaći nasilje nad našim narodom i našim svetinjama, i tome upravo svedočimo. Nažalost i tada kada smo upozoravali i sada kada svedočimo tim napadima nema reakcije ni kosovskih institucija ni međunarodnih predstavnika”, navodi se u saopštenju.

“Šta više, neki međunarodni zvaničnici su iznošenjem brutalnih laži očigledno doprineli da se napadaju i Srbi i Srpska pravoslavna crkva”, dodaju iz SL.

Iz Srpske liste zahtevaju da se poveća prisustvo međunarodnih snaga, КFOR-a i EULEX-a na severu Кosova, posebno na mestima u kojima su se do sada dogodile desetine napada na Srbe.

“Njihova pasivnost je apsolutno kontraproduktivna, sa jedne strane šalje poruku Srbima da nisu zainteresovani da ih zaštite, a sa druge strane napadačima da su Srbi ostavljeni na milost i nemilost, čime se stvara atmosfera nekažnjivosti zločina nad Srbima, pa se mogu očekivati novi napadi”, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.