MALS: Na severu nema mnogo volje za učešće u inicijativama za smenu gradonačelnika

Zamenik ministra administracije i lokalne samouprave, Arber Vokri, izjavio je da nema mnogo volje birača u opštinama na severu Kosova da učestvuju u inicijativama za razrešenje predsednika tih opština.
Image
Foto: Kontakt Plus

Vokri je juče, u emisiji „60 minuta“ КTV-a, rekao da ne očekuje da će se građani odazvati pozivu za popunjavanje 20 odsto potpisa potrebnih za pokretanje procedure za razrešenje gradonačelnika.

„Кoliko sam video sa terena, nema mnogo spremnosti. Oni su zainteresovani da imaju garanciju da se situacija neće vratiti na staro pre izbora. Ne očekujem da će se građani odazvati pozivu da se popuni tih 20 odsto potpisa za pokretanje postupka za razrešenje gradonačelnika“, rekao je on.

Vokri je saopštio da je sastavljen nacrt administrativnog uputstva koje precizira korake koje treba preduzeti kada se grupa građana organizuje za smenu gradonačelnika. Prema njegovim rečima, ovaj nacrt će biti završen za nedelju dana.

„U Republici Кosovo do sada nije postojala praksa da građanska inicijativa smeni bilo kog gradonačelnika, a ovim administrativnim uputstvom su precizirani koraci koji se moraju poštovati kada se grupa građana organizuje i preduzme inicijativu za razrešenje gradonačelnika. U dokumentu kojim se osniva Radna grupa za sastavljanje ovog administrativnog uputstva, pominje se da nacrt mora da bude podnet 1. septembra, u toku ovog meseca, rekao bih da će u toku ove nedelje biti završen. Кoliko znam, nije utvrđeno vreme koje se može očekivati dok se svi potrebni potpisi ne prikupe da se dostigne 20 odsto, ali se precizira da kada se predaju potpisi i utvrdi da nije prikupljeno 20 odsto potpisa, daje se dodatnih deset dana da se ovaj broj završi“, dodao je on.

Koha


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.