Nasilje je bolje sprečiti, nego lečiti!

Radionica za prevenciju nasilja za decu isturenih odeljenja Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Brnjaka održana je danas u Lučkoj Reci.
Image
Foto: Kontakt plus

Mališani iz sela Bube, Lučka Reka i Banje u okviru ove osnovne škole, imali su priliku da se upoznaju sa pojmom nasilja i da kroz igru pokažu koliko su upoznati sa opasnostima modernog doba.

Nasilnik i žrtva, a sila u korenu nasilja – ovim rečima Tatjana Kompirović vanredni profesor na Katedri za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem Kosovskoj Mitrovici, započela je radionicu sa decom i svakom od njih dala mogućnost da izraze svoju misao, o tome šta je nasilje i kako se treba ponašati u takvim situacijama.

Deca su kroz pesmu učila da se na silu ništa ne može postići i da se nasilje mora prijaviti.

Prof. Kompirović je kroz svoje izlaganje više puta istakla da je pravovremena reakcija veoma bitna, i da pomoć treba da se traži od odraslih i to onih u koje imaju poveranja.

Blagoje Đurić učenik osmog razreda OŠ „Petar Kočić“ rekao je da vrlo dobro zna šta je nasilje i da nipošto ne treba biti naslinik, kao i da se to mora prjaviti.

„Imao sam druga, žrtvu nasilja i on nije smeo da prijavi to nikome, pa sam ja to učinio umesto njega kako bih mu pomogao“, ispričao je Blagoje i naglasio da je važno da svi tako postupaju.

Prema rečima direktora ove škole Bobana Božovića ovakve radionice su značajne za decu, kao prilika da van uobičajnih nastavnih aktivnosti, upoznaju i ostale prilike i neprilike koje ih čekaju u odrastanju.

„Ova deca dolaze iz pretežno socijalno ugroženih porodica i mi im pomažemo u svakom smislu, a ovakve edukacije bismo voleli da postanu i deo svakodnevne prakse, kako bismo im pomogli da postanu dobri i snalažljivi u svemu što ih čeka“, istakao je i dodao da je škola posvećena svemu što doprinosi unapređenju dečjih prava i njihovoj zaštiti.

U radu sa decom učestvovali su i stručni saradnici – pedagozi i psiholozi.

Jedna od njih Bojana Baščarević koja kao psiholog radi u ovoj školi.

Objašnjava da nasilje nije nov fenomen, i da se škola kao vaspitno-obrazovna institucija uvek bavi prvenstveno prevencijom, ali da ima i interventnih aktivnosti ukoliko do nasilja dođe.

Ona je istakla i da u ovoj školi konkretno nema nasilja u meri i na način na koji smo danas navikli da slušamo i gledamo u medijima.

„Mi ovde radimo po principu bolje sprečiti, nego lečiti. Prevencija nasilja je jedna od aktivnosti kojoj smo posvećeni u kontinuitetu, ali od kućnog vaspitanja ipak sve polazi i to je i te kako bitno, kao i uticaj društva u celini“, istakla je Baščarević i dodala da deca iz ovih krajeva ipak imaju kućno vaspitanje, te da im je u tom smislu mnogo lakše da svoj rad upriliče negovanju i drugih vrednosti koje su bitne za njihovo dalje vaspitanje i obrazovanje.

Radionice se sprovode u okviru programa „Smanjenje uticaja vanrednih situacija na decu i roditelje/staratelje“, koji podržava Save the Children, a u organizaciji Domovika.

Jedan od partnera ovog programa je i Radio Kontakt Plus, u okviru kog se sprovodi kampanja Baci pet umesto hejt!

Izneti stavovi su mišljenja sagovornika i ne odražavaju nužno stavove Domovika i Save the Children.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.