Petković: Dva šlepera i kamion sa lekovima i infuzionom rastvorima ušli na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, potvrdio je da su sinoć na Kosovo i Metohiju ušla dva šlepera i kamion sa lekovima i infuzionim rastvorima.
Image
Foto: X nalog Petra Petkovića

On je ocenio da se radi o rezultatu „intenzivne i duge diplomatske borbe Beograda“.

„Kontingent naših lekova uskoro će biti dopremljen u srpske bolnice na KiM! Dva šlepera i kamion s neophodnim lekovima i infuzionim rastvorima sinoć su ušli na KiM i biće nakon procedura raspoređeni po našim zdravstvenim ustanovama“ – naveo je Petković, podelivši fotografije.

Podsetimo, prehtodno su američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer i ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, pozdravili „brzo odobranje donacija lekova i medicinskog materaijala“, pohvalivši „posvećenost“ kosovskog ministra zdravlja Arbera Vitie na služenju „svim zajednicama na Kosovu“.

Takođe, jedan kamion sa kiseonikom dopremljen je u mitrovički KBC, što je, kako je objasnila, zamenica direktora KBC Kosovska Mitrovica, dr Danica Radomirović, dovoljno zaliha za mesec dana, odnosno u zavisnosti od potrošnje.

Podsetimo, u nedeljama za nama čelni ljudi mitrovičkog KBC-a, odnosno direktor KBC-a dr Zlatan Elek, a sada i predsednik Srpske liste, upozoravao je na „humanitarnu krizu“, navodeći da Priština ne dozvoljava dopremanje lekova i ostalog sanitetskog materijala u srpske zdravstvene institucije na Kosovu. Snabdevanje ovih zdravstvenih institucija vrši se u vidu humanitarnih isporuka, a uz odobrenje kosovskog ministarstva zdravlja.

Kosovsko ministarstvo zdravlja se sa najvećim prioritetom bavi svim zahtevima za donacije za lekove i sanitetski materijal koji dolaze iz opština sa srpskom većinom. Ukoliko iz nekog razloga lekovi i santitetski materijal ne mogu da stignu, ministarstvo je spremno da lekove koje ima u magacinu pošalje u roku od najviše 24 sata – kazao je prošle nedelje kosovski ministar zdravlja Arben Vitia, tokom posete Severnoj Mitrovici. On je tada potvrdio i da je KBC poslao više zahteva za kiseonik i da je zahtev istog dana odobren.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.