Petković: Kurti zabranio patrijarhu i vladikama da uđu na Kosovo

Patrijarhu SPC Porfiriju i sedmorici vladika koji su bili u njegovoj pratnji danas je zabranjeno da uđu na KiM, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Vladike su se uputili ka Pećkoj patrijaršiji gde je sutra trebalo da bude održano zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora.

Petković u saopštenju iz Kacelarije za KiM tvrdi da je zabranu ulaska srpskim crkvenim velikodostojnicima naredio lično Aljbin Kurti.

„Patrijarh Porfirije je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare, kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Кosova i Metohije. Da podlost Кurtija bude još veća, zabrana je stigla 13 minuta pre najavljene posete, što posebno ukazuje na nameru Aljbina Кurtija da dodatnom maltretiranju i iznurivanju izloži srpskog patrijarha, da više od sedam sati provede u putu“, istakao je Petković u saopštenju.

Dodaje da je „kao i uvek do sada, oficir za vezu Beograda, u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama, poslao najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji, kao što viševekovna tradicija i nalaže, prisustvuje prvom danu Sabora SPC i bude podrška i oslonac vernom srpskom narodu koji ga je željno iščekivao“.

„Međutim, jednostrano i suprotno svim sporazumima, Кurti mu je tu mogućnost uskratio“, navodi u saopštenju.

Naglašava da je patrijarh Porfirije „uvek, u svakoj prilici i na svakom mestu svojim porukama, blagim rečima i potezima pozivao na mir i suživot Srba i Albanaca na prostoru Кosova i Metohije, ne deleći, već snagom svog nespornog autoriteta spajajući ljude, šireći uvek i na svakom mestu hrišćanske poruke ljubavi i vere i nikada se, ni na jednom mestu nije ogrešio, ni rečju niti delima, o ta večita načela“.

„Nažalost, to su vrednosti i poruke koje danas niko u Prištini ne razume, jer politika Aljbina Кurtija kojoj danas i pune tri godine svedočimo jeste politika razdora, mržnje, netrpeljvosti i netolerancije“, naveo je Petković u saopštenju.

„I na ovom primeru, mi danas svedočimo nameri Prištine i Aljbina Кurtija da sa Кosova i Metohije proteraju sve srpsko i izbrišu tragove vekovnog postojanja srpskog naroda i srpske Crkve na ovim prostorima, pokazujući da je u Prištini živa upravo ona politika koja je dovela do toga da albanski pripadnik tzv. Кosovskih bezbednosnih snaga upuca na Badnji dan dvoje srpske dece i da potom bude pušten na slobodu. Takva politika, politika mržnje, verske netolerancije, ugnjetavanja, zabrana kandidovala je takozvano Кosovo za članstvo u Savetu Evrope i neka se nad tom činjenicom, u svetlu današnjih događaja, dobro zamisle svi oni predstavnici međunarodne zajednice koji takvu politiku kreiraju i podržavaju“, navodi Petković.

Nikada ugnjetavanje jednog naroda i njegovih verskih prava i sloboda nije donelo nikome dobro i dok su srpske svetinje na Кosovu i Metohiji mesta hodočašća i samih Albanaca koji u njima nalaze utehu i prekopotrebni mir i isceljenje i gde su uvek dočekani otvorenih dveri, politika koja se danas kreira u Prištini čini sve da se te tanane veze prekinu, navodi na kraju saopštenja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.