Policija kaznila dvojicu mladića u Leposaviću zbog remećenja javnog reda; Kancelarija za KiM i Srpska lista: Terorisanje omladine

Kosovska policija kaznila je dvojicu srpskih mladića sinoć u Leposaviću zbog navodnog remećenja javnog reda i mira.
Image
Foto: Kontakt Plus

Povodom ovog događaja oprečne ocene iznele su Kancelarija za KiM i Srpska lista sa jedne i Kosovska policija sa druge strane.

Dvojica srpskih mladića izjavila su za Kosovo onlajn da su privedeni zbog toga što su pevali pesme o Kosovu, da je policija bila nasilna prema njima dok ih je odvodila do policijske stanice i da ih je „prskala suzavcem“.

Zamenik regionalnog komandira Kosovske policije Veton Eljšani potvrdio je za Kontakt Plus da su dvojica mladića kažnjena, ali i tvrdi da prema njima nije upotrebljen suzavac.

„Policija protiv njih nije upotrebila suzavac, suzavac je slučajno pao na zemlju“, rekao je Eljšani.

“Izrečene su prekršajne kazne dvojici mladića, jer su remetili javni red i mir. Napravili su galamu 1 sat iza ponoći. Kažnjeni su sa po 200 evra”, rekao je Eljšani.

Naveo je takođe da nisu u pitanju pripadnici specijalne jedinice, već redovne policije koji su napisali kazne dvojici mladića.

Kancelarija za KiM: Iživljavanje specijalaca nad omladinom

Iživljavanje Кurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom u Leposaviću još jedna je potvrda da operacije Prištine na severu Кosova i Metohije nemaju za cilj uspostavljanje reda i mira ili vladavine zakona, već da je cilj samo jedan – teror bez uzdržavanja i granica, kako bi se Srbi primorali da napuste svoja ognjišta, saopštava Kancelarija za KiM.

“Ničim izazvano nasilje specijalne policije nad srpskom omladinom je zastrašujući simptom ideološke ostrašćenosti i šovinističke prirode režima u Prištini, i ilustracija same suštine Кurtijeve politike mržnje i nasilja”, navodi se u saopštenju.

„Ovaj strašni događaj u Leposaviću nije incident, već predominantna politika, i nije prekomerna upotreba sile, već svakodnevna matrica policijskog postupanje na severu Кosova i Metohije“, poručuju iz Kancelarije za KiM.

„Potezanje dugih cevi i upotreba suzavca protiv dece je Кurtijeva poruka mira i demokratije, ili je tako očigledno čitaju oni koji za ovakvo postupanje Prištinu žele da nagrade članstvom u međunarodnim organizacijama“, navode iz Kancelarije za KiM.

“Кrajnje je vrema da se pogleda istini u oči i prizna da je svaka podrška Кurtijevim šovinističkim akcijama saučesništvo u stvaranju tamnog vilajeta u srcu Evrope, gde je svaka logika poništena i svaka pozitivna vrednost prerasla u sopstvenu suprotnost.”

„Beograd još jednom najozbiljnije i sa velikom zabrinutošću apeluje na odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici da spreče Кurtija u kampanji mržnje i nasilje protiv srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, jer bez toga su stabilnost i mir u regionu zapadnog Balkana na ivici provalije“, upozorili su na kraju.

Srpska lista: Međunarodne bezbednosne snage da se uključe u obezbeđivanje mira

Oglasila se i Srpska lista.

„Terorisanje srpske dece od strane Кurtijevih parapolicijskih jedinica je sramno, neprofesionalno, nedopustivo i neljudsko ponašanje koje izaziva najoštriju osudu srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, a koja bi morala da izazove reakciju i međunarodne zajednice koja se nedavno hvalila uspesima ovakavog kosovskog društva koje su, po sopstvenom priznanju podržali u prethodnim godinama“, poručuju iz Srpske liste.

„Napadi na srpsku decu, uz upotrebu suzavca, pretnju oružjem i psiho-fizičko zlostavljanje je deo institucionalne represije režima u Prištini čiji je plan progon svega srpskog i sticanje jeftinih političkih poena kod albanskog stanovništva kojem osim mržnje prema Srbima Кurti ništa drugi nije pružio za tri godine“, poručili su iz Srpske liste.

“Zahtevamo od međunarodnih bezbednosnih snaga, da prestanu da budu nemi posmatrači zlostavljanja srpskog naroda i servis koji reaguje isključivo na pozive kosovskih institucija, već da se aktivno uključe u obezbeđivanju mira i sigurnosti svim građanima, pa i našem narodu na Кosovu i Metohiji čija se prava svakoga dana krše od strane režima u Prištini. Apsolutno je nedopustivo da se nad Srbima sprovodi represija bez ikakvog povoda, i nemo posmatra kako Srbi napuštaju svoja vekovna ognjišta. Isto tako očekujemo od međunarodnih predstavnika da se aktivnije uključe i vrše direktan nadzor nad radom kosovske policije koja sprovodi ogoljeno nasilje nad Srbima”, poručuju iz Srpske liste.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.