Pomen stradalim žeteocima: Čekamo pravdu, ali pravde nema

Parastosom, paljenjem sveća i polaganjem cveća ispred spomen ploče stradalim srpskim žeteocima u Starom Gracku kod Lipljana obeležene su 24 godine od ovog nerasvetljenog zločina.
Image
Foto: Kim

Na današnji dan, u ataru sela Staro Gracko, tokom žetve, stradala su četiri člana porodice Janićijević Slobodan, Mile, Momir i Novica, koji je imao samo 17 godina. Ubijen je i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

„Nastradali su oni, ostale su tužne i ožalošćene porodice za njima. Ali je nama ostao dug prema njima da sačuvamo ta imanja na kojima su nastradali. Ako se mi drznemo da prodamo ta imanja, prodaćemo i njihove žrtve, prodaćemo i njihovu krv. A ko ima pravo da proda krv svojih predaka? Ko ima pravo da proda nasledstvo svojih naslednika? Neka Gospod svima prisutnima i odsutnima iz opravdanih razloga da snage da izdrže za krst svoj koji su poneli, neka da utehe porodicama nastradalih žrtava“, kazao je u besedi otac Dragiša.

Slavica Janićijević je 23. jula 1999. godine izgubila oca, brata i dvojicu stričeva. Njen brat Novica bio je najmlađa žrtva ovog zločina. Porodice se i dalje uzdaju u KFOR i EULEX da otkriju počinioce.

„Zašto je EULEX doneo odluku da zatvori slučaj, a nije nas pitao? Oni su došli ovde privremeno, mi ovde živimo i mi treba da se pitamo. Besna sam na KFOR, EULEX, sve je u njihovim rukama, porodice ne mogu više da čekaju, počinioce treba da izvedu pred lice pravde. Pitam se puno puta, da li se nekada pitaju kako je porodicama, meni, izgubila sam brata, nevino dete, koje je želelo da radi poljoprivredu, oca i strica. Svake godine očekujemo da će neko da dođe da saopšti da su pronašli počinioce, njih nema, od sahrane niko od predstavnika KFOR-a, EULEX-a i međunarodnih organizacija ne dolazi. Bolno je za porodice“, rekla je ona.

U ime članova Udruženja porodica kosmetskih stradalnika obratila se Nataša Šćepanović. I ona je podsetila da za ovaj zločin niko nije kažnjen.

„Pravedno kažnjavanje onih koji su zločine naredili i počinili ne bi umanjilo našu bol i patnju, što ostatak života provodimo bez naših najmilijih koji su nasurovije kažnjeni samo zato što su bili Srbi, ali bismo makar znali da su pravda i pravo zadovoljeni“, navela je ona.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da oni koji pravdu treba da donesu, na pitanje kada će pravda doći odgovaraju – da je istraga o ovom zločinu obustavljena.

„Kada god sam u prilici, kao što sam to učinio i pre nekoliko dana, pitao sam zašto nema predstavnika međunarodne zajednice u Starom Grackom, Goraždevcu, na svim onim mestima na kojima su Srbi stradali. Zašto ih nema, zašto nisu ovde, da makar na taj način pognu glavu, pogledaju u oči i porodice žrtava i sve nas ovde i makar malo izraze žal za onim što se desilo. To pitanje danas postavljamo i postavljaćemo dok je sveta i veka. Verujemo da će pravda stići i nećemo odustati od ovih pitanja“, istakao je on.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić navela je da su očekivali od predstavnika međunarodnih snaga da ispune svoju misiju.

„U našoj Srbiji uvek je žetvu pratila pesma, za njom su se slavili prvi snopovi, ispraćali kombajni, ali zveri koje su imale samo ljudski oblik i ništa više žetvu su pretvorili u ad na zemlji. Neka uteha i vama i našoj državi Srbiji budu reči patrijarha Pavla na sahrani žeteocima 1999. godine: ako prođu hiljadu godina mogli bismo da zaboravimo šta se desilo, ali ono što moramo pokušati da uradimo jeste da pronađemo put i da idemo dalje kao naši mučeni i slavni preci, da prenosimo da su naši žeteoci napustili ovaj svet, ne kao zločinci već kao nevine žrtve“, kazala je ona.

Parastosu su prisustvovali članovi porodice stradalih žeteoca, meštani Starog Gracka, predstavnici Kancelarije za KiM i lokalne samouprave.

Ispred Društva književnika Kosova i Metohije svoje stihove je kazivao i prisutnima se obratio pesnik Nebojša Sovrlić. Pesmu „Krvava žetva“ koju je napisala nastavnica Milena Mitrović kazivala je Milena Zdravković. Stihove pesnika Ratka Popovića govorile su Helena i Majda Popović.

Specijalno tužilaštvo u Prištini je maja 2017. godine obustavilo istragu o ubistvu 14 Srba. Sedam Albanaca, pripadnika bivše OVK, bilo je pod istragom. Zločin nad srpskim žeteocima dogodio se desetak dana po dolasku međunarodnih vojnika. Staro Gracko je bilo pod kontrolom britanskih vojnika KFOR-a.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.