SNV: Političko i bezbednosno stanje Srba na КiM katastrofalno

Sednica Predsedništva Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije, druga po redu, održana je danas u Gračanici.
Image
Foto: SNV/Facebook

Raspravljalo se, između ostalog, o aktuelnim temama, stanju na Кosovu i Metohiji i narednim izborima u Srbiji.

Ocenjeno je da je političko i bezbednosno stanje Srba na Кosovu i Metohiji „katastrofalno“ i da se narod nalazi u ozbiljnom procesu iseljavanja, „a da niko ništa ne čini da se ti procesi zaustave“.

Posebno je ukazano na „militantnu politiku kosovskog premijera Aljbina Кurtija“, koja, kako je saopšteno, „uliva strah kod preostalog srpskog stanovništva“.

Predsedništvo SNV-a je pozvalo Srbe sa Кosova i Metohije da masovno izađu na izbore 17. decembra, i upozorilo ih da je „davanje glasa SNS-u i Aleksandru Vučiću ravno samoubitstvu, jer podrškom Vučićevoj politici ovlašćuju ga da dovrši započetu izdaju Кosova i Metohije i prepusti ih Velikoj Albaniji“.

Ustanovljeni „crveni i crni kosovski božur“

Danas je Predsedništvo donelo i odluku kojom je ustanovilo da se svakog decembra dodeljuju „crveni i crni kosovski božur“ za aktivnosti i delovanje pojedinaca i ustanova u oblasti poštovanja ljudskih i političkih prava, nacionalnih, demokratskih, humanitarnih i moralnih vrednosti na Кosovu i Metohiji.

Za ovu, 2023. godinu „Crveni kosovski božur“ dodeljen je Nićiforu Aničiću, predsedniku Udruženja domaćina Srbije i Hotelu M u Beogradu.

„Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti Nićifora Aničića, posle višemesečnog progona SNV na Кosovu i Metohiji i zabrani korišćenja sala za održavanje Sabora Srpskog nacionalnog veća, njegovim zalaganjem i podrškom održan je Sabor, u Beogradu 26. novembra 2023. godine. Njegovu odluku podržao je i pratio Hotel M u Beogradu, koji je odoleo neviđenom pritisku vlasti da otkaže salu“, navodi se u saopštenju.

Prvi „Crni kosovski božur“ pripao je Aleksandru Vučiću i Srpskoj listi zbog prihvatanja Briselskog, Vašingtonskog i francusko-nemačkog sporazuma i Ohridske mape puta, čime su, kako se navodi, izvršili „izdaju nacionalnih i državnih interesa“.

„Oni su svojom politikom doveli u katastrofalno političko, ekonomsko, socijalno stanje i beznađe Srbe na Кosovu i Metohiji, zbog iseljavanja preko 40 hiljada Srba od njihovog dolaska na vlast“, navodi se u obrazloženju.

Takođe, „Crni kosovski božur“ pripao je i Živojinu Rakočeviću, direktoru Doma kulture u Gračanici i predsedniku Udruženja novinara Srbije, zbog „zabrane“ korišćenja sale Doma kulture u Gračanici za održavanje Sabora Srpskog nacionalnog veća.

„Da bi učestvovali u radu Sabora, sa Кosova i Metohije je u Beograd otputovalo 73 člana Sabora, koji su morali da iz svoje sirotinje i svojih džepova odvoje novac da bi pokrili troškove boravka i putovanja. Za to vreme Dom kulture u Gračanici, bio je prazan“, stoji u saopštenju SNV-a.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.