SNV ponovo uputio molbu vladiki Teodosiju da zakaže sabor

Predsedništvo Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije, ponovo je od vladike raško-prizrenskog Teodosija zatražilo da zakaže narodni sabor.
Image
Foto: SNV/Facebook

U pismu, koje je SNV juče uputio vladiki, navodi se da je „došao čas kada je potrebna pomoć Srbima na Кosovu i Metohiji“, da bi „spasili živote svojih porodica, svoju dušu i čast“.

„Našem narodu na Кosovu i Metohiji je u ovom odlučnom trenutku potrebna sabornost, dogovor o važnim odlukama šta nam valja činiti, podrška da opstane i ostane“, kaže se u pismu.

U pismu se ističe da je narod na Кosovu i Metohiji prevaren, izdan, “anesteziran lažima svojih vođa i suočen s režimom Arbina Кurtija kojeg podržava međunarodna zajednica”.

„Vladiko, vaše stado je u bunilu prevareno, razbijeno, obezglavljeno, ostavljeno, prepušteno agoniji i nestajanju. Vidite li vladiko da, osim retkih glasova, Srbija ćuti, dok srpski narod na Кosovu i Metohiji doživljava egzodus? Ćuti i vlast ćuti i opozicija, ćuti intelektualna elita. Кao da se dešava nekom u dalekoj tuđini“, navodi se dalje.

Predsedništvo SNV-a je zato predlažilo da episkop raško-prizrenski, zajedno sa vladikom Ilarionom, igumanima manastira na Кosovu i Metohiji, u nedelju, nakon liturgije, u konaku Manastira Gračanica, okupi sve relevantne političke subjekte, građanske aktiviste i viđene ljude, kako bi se hitno zakazao crkveno-narodni sabor.

„Time bismo ohrabrili naš narod i pokazali mu da nije sam i da nije obezglavljen“, navodi se u pismu.

Kako je saopšteno, SNV izražava spremnost da preuzme deo odgovornosti i obaveza u organizaciji crkveno-narodnog sabora.

Ipak, kako se dodaje, odgovor iz Eparhije raško-prizrenske još uvek nije stigao.

„Srpsko nacionalno veće očekuje da će vladika u najskorije vreme prihvatiti predlog predsedništva Srpskog nacionalnog veća i zajedno sa svim relevantnim političkim i drugim faktorima među Srbima na Кosovu i Metohiji potražiti odgovor na ozbiljnu krizu u kojoj se naš narod našao“, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.