Stručnjaci savetuju saradnju sa EU i SAD u vezi sa izborima na severu

Politički analitičari i stručnjaci za izborne procese ocenjuju da izrada Administrativnog uputstva za izbore u četiri opštine na severu Kosova nosi rizike i neizvesnost.
Image
Foto: Kontakt Plus

Prema njihovim rečima, najprikladniji korak je ostavka aktuelnih gradonačelnika na severu, jer u suprotnom postoji rizik od bojkota Srba.

Vlada Kosova formirala je radnu grupu za izradu administrativnog uputstva za inicijativu građana za smenu gradonačelnika opština, koje je predviđeno da bude izrađeno do 1. septembra.

Mazlum Baraljiu, stručnjak za izborne procese, naglašava da „nije bilo potrebe za administrativnim uputstvom“:

„I postoji rizik da se ova vrsta zahteva ne realizuje i to nije najbolji i efikasan model koji bi Kosovu bio potreban, pod pritiskom međunarodnih zahteva za izbore u četiri severne opštine. Ova inicijativa nosi rizike, odugovlači i neizvesnija je”.

Politički analitičar Artan Muhadžiri rekao je za Radio Kosovo da je „Vlada Kosova preduzela pozitivan korak“.

„Glavno pitanje je u saradnji sa EU i SAD kako bi izvršili pritisak na Srbiju da srpska manjina na severu glasa i da legitimitet izbornom procesu. Vlada Kosova ne može uspeti ako ignoriše zahteve EU za procedure izlaska na izbore na severu, a mi ćemo nastaviti sa negativnim ciklusom koji trenutno postoji”.

Kosovo je 10. jula postiglo dogovor sa EU za deeskalaciju situacije stvorene na severu, što je podrazumevalo i održavanje novih izbora u četiri tamošnje opštine. EU je pozvala da se izbori na severu održe što je pre moguće.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.