Sveštenstvo SPC ušlo u posed svog hrama kod Podujeva

Sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija danas je u selu Rakinica kod Podujeva služena sveta liturgija u hramu Svetog arhangela Mihaila, saopšteno je iz Eparhije.
Image
Foto: Eparhija raško-prizrenska

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava uz sasluženje nadležnog paroha protojereja Staniše Arsića. U vharistijskom sabranju učestvovali su predstavnici Eparhije raško-prizrenske SPC.

„Budući da je u ovaj hram 28. novembra ove godine provalila grupa lica koju je predvodio samozvani ‘sveštenik’ Nikola Džufka iz Albanije, koji ni tamo nije priznat kao svešteno lice i koji je poznat po širenju etničke i verske netrpeljivosti, predstavnici Eparhije raško-prizrenske danas su najpre odslužili malo osvećenje oskrnavljenog hrama i odslužili Svetu liturgiju“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u vreme liturgije izvan crkve su bili prisutni predstavnici monitoring tima Euleksa, patrola karabinjera koji rade pri Euleksu, kao i predstavnici Кosovske policije.

„Događaj je protekao mirno i nakon završetka liturgije brava na ulasku u hram je zamenjena“, precizira se u saopštenju.

Otac Sava je naglasio da je osvećenjem hrama i svetom liturgijom hram Svetoga arhangela Mihaila vraćen u svoj redovni crkveni poredak kao bogomolja Srpske pravoslavne crkve – Eparhije raško-prizrenske.

„Otac Sava je izrazio nadu da će i ovaj hram kao i svi drugi objekti SPC na ovim prostorima biti poštovani i zaštićeni od daljeg skrnavljenja, jer je uloga naše Crkve da širi poštovanje među svim građanima na ovom prostoru, ali i da se brine o svojoj baštini“, kaže se u saopštenju.

Nakon liturgije otac Sava i predstavnici Eparhije su se zadržali u kraćem razgovoru sa predstavnicima Euleksa i Кosovske policije, dodaje se.

Eparhija raško-prizrenska izražava zabrinutost zbog toga što je Кosovska policija u Podujevu, kako se navodi, odbila da primi krivičnu prijavu Eparhije zbog provale i skrnavljenja crkve i sprovede istragu protiv lažnih sveštenih lica Nikole Džufke i Кristijana Zagalija, kao i lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom delu, među kojima su prema navodima portala kosovapost.net bili i zaposleni u opštinskoj administraciji u Podujevu.

U saopštenju se dalje navodi da je krivična prijava Eparhije u policiji odbijena u dva navrata – 1. decembra i juče 5. decembra kada je Eparhija ponovo pokušala preko svoga advokata da podnese krivičnu prijavu policiji u prisustvu Euleks monitoring tima.

„Кosovska policija je odbila da primi krivičnu prijavu, iako je to dužna po zakonima Кosova, što je ozbiljan prekršaj zakona, o čemu su obavešteni svi međunarodni predstavnici na КiM“, stoji u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Pročitajte još: 

Opština Podujevo: Niko od naših predstavnika nije zvanično učestvovao na obredu u crkvi u Rakinici

Sveštenik Eparhije raško-prizrenske obišao hram kod Podujeva, naišao na zaključanu crkvu

Eparhija: Funkcioneri iz Podujeva sa lažnim sveštenikom provalili u crkvu u okolini Podujeva


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.