Sveti Luka proslavljen po prvi put od 1999. godine u Vitomirici

U Vitomirici, nadomak Peći, prvi put od 1999. godine, služena je liturgija u crkvi posvećenoj Svetom Luki.
Image
Foto: RTK2

Ovo je bio veliki dan za sve raseljene koji su se obreli u svom rodnom mestu.

Posle dve i po decenije Sveti Luka je obeležen upravo onako kako su o njemu maštali raseljeni Srbi iz Vitomirice. Liturgiju je, uz sasluženje sveštenstva i monaštva iz Visokih Dečana, Pećke patrijaršije i Gorioča, služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

„Danas smo služili službu Bogu, prinos naš Bogu, sa molitvom, da nas Gospod podrži i nas i ovaj hram sveti da se obnovi. Započeta je obnova ovog svetog hrama. Daće Bog da on uskoro bude potpuno obnovljen i da učinimo veliko osvećenje ovog svetog hrama. Danas je praznik i slava svih nas“, poručio je u svojoj besedi vladika Teodosije.

Momirka Vukmirović se u Vitomiricu vratila pre godinu dana. Vladika Teodosije govorio je o značaju njenog povratka.

„Ona je ovde došla da svojim prisustvom učini da se ovo mesto, opustelo, ostavljeno, zapušteno, ponovo obnovi, oživi i ponovo vaskrsne. Zaista se ovde vidi njeno prisustvo, a vidi se i prisustvo svih Vitomiričana, Pećanaca, Goraždevčana i okolnih, koji čine da ovo mesto živi, da se obnavlja i da se ovde slavi ime Božje, naročito danas“, rekao je vladika Teodosije.

Nema veće sreće nego biti u svom rodnom kraju i brinuti se o jednoj svetinji, kaže vidno srećna Momirka.

„Živeti ovde je blagoslov, ja ne mogu da vam opišem neku lepotu koju osećam u duši, to se ne može rečima opisati. Zahvalna sam Bogu i svima vama, svako od vas je ugradio deo sebe u ovo što se dešava…Ja ovde živim sa crkvom, za crkvu, tako da sam ja tu figura koja obavlja neke fizičke poslove, dočekujem tako po nekog, ispratim, što ja mogu…“, rekla je Momirka Vukumirić.

Iako su već dugo daleko od rodnog kraja, raseljeni Vitomiričani ne odustaju od prikupljanja sredstava za obnovu hrama posvećonog apostolu i jevanđelisti, svedoku Hristovih čudesa, izuzetno obrazovanom lekaru i osnivaču hrišćanskog ikonopisa, uz čiju će se pomoć, veruju, i iz ovog hrama oglasiti zvona.

„Pre dve i po godine smo kao Udruženje Vitomiričana Knez Vitomir pokrenuli zajedno sa sestrom Momirkom obnovu hrama i groblja, tako da je po prvi posle 25 godina služena liturgija“, kaže Boban Medenica, jedan od ovogodišnjih kolačara.

Iz Vitomirice će poneti i fotografiju zabeleženu pored hrama sagrađenog 1912. godine, da ih podseća na nezaboravan dan proveden tu gde im je srce ostalo, tu gde je, prema rečima okupljenih, do 1999. živelo 1.000 njihovih sunarodnika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.