Vučić: Kurti ne želi ZSO

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji prisustvuje Pariskom mirovnom forumu, rekao je da će večeras imati "jedan na jedan" sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
Image
Foto: Tanjug

Uputiću poziv Makronu da u najkraćem periodu poseti Srbiju, poručuje Vučić. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ističe da ne veruje da će biti ikakvog napretka dok god je na čelu kosovski premijer Aljbin Kurti.

Vučić je istakao da je na marginama Pariskog mirovnog foruma imao dug razgovor sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom.

„Od 1. januara Belgija postaje predsedavajuća Evropske unije. Bio je dug razgovor, neočekivano dug. Razgovarali smo u izveštaju Evropske komisije, konstatovali napredak Srbije u skoro svim oblastima. Nigde nije bilo nazadovanja“, rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Ukazao je na to da su razgovarali i o Kosovu i Metohiji i svemu što se tu zbiva, ali i svemu što je pred nama.

„Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, o dolasku belgijskih kompanija u Srbiju, njihovom poslovanju, daljem investiranju. Zamolio sam Aleksandra de Kroa, zato što on zbog unutrašnjih stvari prošli put nije došao u Beograd kada su došli Rute i Betel, dakle kada je trebala trojka Beneluksa da dođe“, naglasio je Vučić.

Naveo je da sa Belgijom imamo već blizu milijardu evra trgovinske razmene, tačnije 936 miliona evra, što je, kako kaže, istorijski maksimum.

„Verujem da u godinama koje su pred nama to može da bude na još višem nivou. Belgija je iz mnogo razloga važna za Srbiju i razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o mnogim drugim važnim stvarima“, dodao je Vučić.

„Očekujem Makrona u Srbiji“

Posle toga, navodi, prisustvovao je početku Pariskog mirovnog foruma.

„Razgovarao sam posebno sa predsednikom Gane, za nas je to izuzetno značajno, ministrom spoljnih poslova Bahreina, razgovarao sa gotovo svim regionalnim liderima. Kratko u dva navrata sa predsednikom Makronom“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom večeras u Jelisejskoj palati imati sastanak „jedan na jedan“.

Posle toga, dodaje, očekuje ga još važnih aktivnosti, kao i večera sa regionalnim i svetskim liderima.

„Uputiću poziv predsedniku Makronu da u najkraćem periodu poseti Srbiju. Ja ga očekujem. Može da se dogodi da već pre kraja godine vidimo Makrona u Beogradu, u Srbiji. Nadam se tome“, poručuje Vučić.

„Dok je Kurti na vlasti nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će jedna od tema večerašnjeg razgovora u Parizu biti dijalog Beograda i Prištine, ali da ne veruje da će tu biti ikakvog napretka dok god je na čelu kosovski premijer Aljbin Kurti.

„I nema velike filozofije, mislim da je svima njima sad jasno na Zapadu, da Kurti uopšte ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, da ne želi nikakav napredak u dijalogu, a da su sve ostalo bili balkanski trikovi koji mogu da upale jedan put ili dva puta, ali dugoročno svakako ne“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će u Parizu biti reči o dijalogu Beograda i Prištine.

Dodao je da je za Beograd važno da se sačuvaju mir i životi Srba na KiM.

„Ne verujem da će doći do bilo kakvog ozbiljnijeg napretka, posebno ne do formiranja ZSO, dok je na vlasti u Prištini Kurti. Da stvari potpuno jasno i čisto postavimo onakve kakve jesu“, rekao je  srpski predsednik.

Na pitanje da li bi moglo da dođe do sastanka sa Kurtijem, Vučić je rekao da ne planira takav sastanak i da ne bi ni znao o čemu da razgovara sa njim.

Ukazao je i da ga čudi sastanak predstavnika BiH sa Kurtijem.

„On je birao sa kojim predstavnicima Bosne i Hercegovine će da se sastane. Čudno da su oni to prihvatili. Pa se onda pitam kakvi su to dvostruki aršini, licemerni pristupi rešavanju problema na prostoru bivše Jugoslavije gde negde priznajete teritorijalni integritet i tražite da se poštuje teritorijalni integritet. A s druge strane, onome od koga tražite da poštuje teritorijalni integritet, integritet njegove zemlje ne priznajete. Ali dobro, valjda je i to dobro za nas da znamo gde smo, da znamo sa kim imamo posla“, poručio je Vučić.

„Neću priznati nezavisnost tzv. Кosova, laži o tome slušam godinama“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da „nikada neće priznati nezavisnost Кosova“ i da „laži o tome da će to učiniti sluša godinama“.

„U vreme kada su na vlasti bili oni koji govore da ću da priznam nezavisnost tzv. Кosova odmah posle izbora, Кosovo je priznalo 85 zemalja, a otkad sam ja predsednik Srbije priznanje je povuklo 27 zemalja“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Parizu da prokomentariše pojedine navode da su mu izbori potrebni za priznavanje kosovske nezavisnosti.

RTS/Tanjug


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.