Izložba slika Hilmije Ćatovića – priča o prošlosti i sadašnjosti

U Galeriji Fakulteta umetnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice otvorena je posthumna izložba profesora Hilmije Ćatovića.
Image
Foto: Radio Kontakt Plus, Sunčica Andrejević

U Galeriji Fakulteta umetnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice sinoć je otvorena posthumna izložba profesora Hilmije Ćatovića. Izložba nosi naziv „Priroda – božansko poreklo harmonije“ i obuhvata slike koje su nastale u periodu od 1999. do 2017. godine.

Evrin Ćatović, sin pokojnog Hilmije Ćatovića i profesor na Fakultetu umetnosti, izjavio je da je bio veoma težak zadatak izabrati slike za izložbu.

Kada su 1999. godine napustili Prištinu, ostavili su iza sebe svoju prošlost, korene, ali i kulturno nasleđe Kosova – 157 slika velikih formata koje su ostale u ateljeu na Akademiji umetnosti.

Fotografije: Radio Kontakt Plus, Sunčica Andrejević

Hilmija Ćatović je tako ostao bez svojih slika, koje su imale ne samo materijalnu vrednost već i emotivnu vrednost, ali su takođe predstavljale i deo kulturne baštine Kosova i savremene umetnosti.

Te slike su obuhvatale period od 1955. do 1999. godine, bile su velikih formata i sadržale značajne teme i figuracije koje su bile karakteristične za Kosovo u to vreme.

Hilmija Ćatović je za svoj rad dobio brojne nagrade, uključujući nacionalnu penziju istaknutog umetnika, koju je dobio od države Srbije.

Sin Hilmije Ćatovića, Evrin Ćatović, kazao je da nisu mogli da pronađu te slike iako su kasnije saznali da nisu uništene.

Najnovija izložba u Mitrovici je zato „skromni odabir“ manjih formata slika koje su nastale od 1999. do 2017. godine.

Profesor Ćatović je izrazio svoje zadovoljstvo zbog toga što su ljudi koji cene umetnost prisutni na izložbi, ali je naglasio i da oseća gorčinu zbog trenutne situacije na severu Kosova. Izrazio je želju da su vremena drugačija i da su jubilej fakulteta i izložba obeleženi na drugačiji način.

Nevena Popović, predstavnica Fakulteta umetnosti, istakla je značaj Hilmije Ćatovića kao osnivača Univerziteta u Prištini i Akademije likovnih umetnosti, koja je kasnije postala Fakultet umetnosti.

Hilmija Ćatović je bio izuzetno produktivan umetnik i pedagog, radio je na nekoliko fakulteta umetnosti kao gostujući profesor, osnovao je Udruženje likovnih umetnika Kosova i Metohije i bio je predsednik udruženja tokom dugog niza godina. Takođe je obavljao funkciju pokrajinskog sekretara u SIZ kulture Kosova i Metohije. Izlagao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a njegova dela se nalaze u svetskim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama.

Izložba je otvorena do 28. juna.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.