Dodeljene nagrade: „Ti si lider“ za Lanu, Ognjena i Branku

Organizacija Domovik dodelila je godišnje priznanje „Ti si lider“ mladima koji su se tokom 2023. istakli po svom aktivizmu i želji da učestvuju u različitim vidovima neformalnog obrazovanja.
Image
Foto: Domovik

Nagrade su dodeljene simbolično na Međunarodni dan volontera.

Ovogodišnji dobitnici su Lana Radovanović (16) i Ognjen Radivojević (16) – učenici Medicinske škole u Mitrovici i Branka Sofrić (22) – studentkinja na Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Mitrovici.

Svo troje su višegodišnji članovi Domovikove omladinske grupe „UM“ i učesnici različitih programa, treninga, kampanja i radionica koje sprovodi ova organizacija.

„Ovo je nagrada za trud i rad koji je primećen i uvažen, ali, takođe, ovo priznanje je začetak novih ideja i planova koji će tek biti odrađeni“, rekao je Ognjen.

Lana se osvrnula na aktivnosti u kojima je učestvovala:

„Bili smo učesnici mnogih radionica o dečijim pravima i tek tada sam se upoznala sa istim, što mi je puno doprinelo da se zauzmem za sebe u određenim situacijama. Takođe, kao član grupe ’UM’ imala sam priliku da budem u ulozi voditelja u emisiji sa psihologom, gde sam otvoreno pričala o svim problemima nas mladih. Iako bih imala dosta da govorim o prednostima grupe ’UM’ želela bih samo da kažem da sam srećna što sam član iste.“

„Svaki učinak koji napravite tokom volonterizma vas ispuni i daje vam neku energiju posebnu. Ne možete sve da vrednujete kroz novac.Ne dobijete ovim ništa materijalno, ali dobijete unutar sebe“, kazala je Branka.

Tokom 2023, Domovik je sproveo više omladinskih programa poput vršnjačke medijacije i edukacije, kampanja na temu ekologije, mentalnog zdravlja, radionica o jačanju veština mladih na različitim poljima. Takođe, organizovali smo i petodnevni kamp za mlade na Zlatiboru.

Jedna od učesnika bila je i Marija Spasić, učenica Gimnazije u Mitrovici.

„Učestvovanje u radionicama na Zlatiboru ne samo što je proširilo moje poglede na ekološke izazove, već mi je takođe pružilo alate i znanja koja ću upotrebiti kako bih doprinela održivijoj budućnosti. Ovo iskustvo ostaće sa mnom kao trajni podsetnik na važnost čuvanja naše prirode za buduće generacije“ – prenela je ona utiske.

Priznanje „Ti si lider“ Domovik dodeljuje četvrtu godinu zaredom.

Događaj je organizovan u Evropskoj kući, u Mitrovici, a uz podršku Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Kosovske fondacije za civilno društvo.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.