Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici

U toku je redovna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici, u organizaciji volontera i zaposlenih u Crvenom krstu, a u saradnji sa Odeljenjem transfuziologije ...
Image

Akcija je počela u 8.00 sati, a organizatori su i više nego zadovoljni dosadašnjim odzivom.

„Do sada je prikupljeno preko 15 jedinica krvi. Do kraja dana očekujemo do tridesetak davalaca, možda i malo više. Mi smo svakako ovim odzivom zadovoljni, tako da je sve preko i više nego dovoljno“, kaže za Radio Kontakt Plus, lekar transfuziologije, Dragoje Kastratović.

Dodaje da uvek vlada potreba za negativnim krvnim grupama, a trenutno i za A pozitivnom.

„Imamo doduše, ali bitno je da se obnavljaju rezerve, kako bi imalo i za sledeće pacijente. Bitno je da krv čeka pacijenta, a ne pacijenti krv“, ističe, ujedno pohvalivši građane kosovskomitrovičkog okruga zbog velikog odziva kad god postoji hitna potreba za nekom krvnom grupom.

Nemanja Biševac po petnaesti put daje krv.

„Smatram da na ovaj način doprinosimo našoj zajednici i pre svega našoj bolnici koja se svakodnevno bori za živote naših građana. S druge strane, smatram da je zdravo za moj organizam“, navodi Biševac.

Uputio je poziv svima onima koji su u mogućnosti i osećaju se zdravo, da na ovaj način doprinesu svojoj zajednici.

Dvadesetjednogodišnja Jovana Rajić, desetak godina je volonterka Crvenog krsta Kosovske Mitrovice. Danas je po treći put donirala dragocenu tečnost.

„Poručujem svima da budu humani. Ovo je jedno veliko delo. Znači svima, prvenstveno njima zbog zdravlja, kao i drugim ljudima kojima je krv neophodna.“

Sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice, Saša Nikolić, ne krije zadovoljstvo današnjim odzivom volontera, posebno što je većina njih odnedavno u Crvenom krstu i po prvi put uzimaju učešće u ovoj akciji. 

„Svake godine imamo tzv. podmlađivanje strukture volontera. Mi smo ovoga puta doveli malo veći broj volontera. Tu su i mladi volonteri koji po prvi put učestvuju u ovoj akciji, tako da nismo hteli da se odreknemo prisustva bilo koga od njih i ovo je prilika da se oni i na terenu upoznaju sa aktivnostima Crvenog krsta i da ih na taj način zadržimo. Ovo je dokaz da nema mesta strahu za budućnost Crvenog krsta i to nas čini srećnim. Nadam se da će za par godina oni dočekivati nove volontere i uključivati ih i upućivati ih u rad Crvenog krsta“, podvlači Nikolić.

Akcija traje do 14.00 časova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.