Autorski dokumentarci i edukativne radionice u Akvarijusu

Tokom ove zime, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ u saradnji sa Udruženjem dokumentarista „DokSrbija“ uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, organizuje ...
Image

Film „Zaklinjem se“, autora Nikole Dragovića i Milutina Petrovića biće prikazan u sredu, 16. novembra u 20.00 časova.

Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin 1991. godine, kada su počeli oružani sukobi u Hrvatskoj. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni.

Film „U potrazi za konjima“, Stefana Pavlovića biće prikazan u ponedeljak, 21. novembra.

Do kraja godine predviđene su i projekcije filmova „4 godine u 10 minuta“ Mladena Кovačevića, i „Govori da bih te video“ Marije Stojnić.

Dvodnevna radionica, čiji će termin biti naknadno objavljen, obuhvatiće osvrt na prikazane filmove i analizu ideja za lokalne filmove koje će pripremiti učesnici, a za koje će dobiti uputstva za što bolju prijavu na konkurse Filmskog centra Srbije za razvoj scenarija, razvoj projekta i produkciju tokom naredne godine.

Učešće na radionici je besplatno, a vodiće je eminentni domaći dokumentaristi i autori prikazanih filmova.

Ovaj događaj je deo decentralizovanih radionica koje finansira Ministrastvo kulture Republike Srbije, a koje „DokSrbija“ organizuje ove godine u Zrenjaninu, Leskovcu, Novom Pazaru i Кosovskoj Mitrovici.

U „Akvarijusu“ će od decembra biti održane i projekcije najznačajnijih novih filmskih ostvarenja u regionu, kao i petomesečna radionica iz oblasti snimanja i postprodukcije dokumentarnog filma koje će voditi eminentni dokumentaristi iz regiona.

Ove projekcije i radionice podržava UNMIK u okviru projekta „Art terapija za sve“.

Mitrovički „Akvarijus“ će od 5. do 7. decembra biti i domaćin delu programa ovogodišnjeg GRAFEST-a, koji organizuje Dom kulture „Gračanica“

Više o dokumentarnim filmovima koji će biti prikazani, možete pročitati OVDE.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.